Příkazní smlouva - zdanění

• (neregistrovaný)

31. 12. 2010 7:17

Student má podepsat v lednu příkazní smlouvu na jednorázovou akci - dotace. Odměna bude kolem 50 tis. Kč. Je to tak, že si bude danit pak sám, bude to podle § 10, a může si k tomu dát výdaje, max.do výše příjmu? Nebude ani SP a ZP (podniká i na ŽL), protože je to podle §10.
    díky Eva

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 1. 1. 2011 14:24

annonym (neregistrovaný)

Re: příkazní smlouva - zdanění
      Pokud má ŽL a tato činnost vykonaná na základě příkazní smlouvy spadá do živností volných, pak se domnívám, že by mělo být, dle mého názoru, zdaněno dle § 7 se všemi dopady na vym. základ pro SP a ZP.
      Snad se s názorem přidá i někdo, kdo má s takovým případem vlastní zkušenost.

• 1. 1. 2011 14:53

Lina

xxxxxxxx
      Lehce se přidám - mám za to, že pokud,se jedná OPRAVDU o jednorázovou akci, pak bych to viděla na §10 s tím, že proti tomuto příjmu lze dát pouze SKUTEČNÉ prokazatelné náklady - až do výše příjmu, po skončení roku podá daňové přiznání, uvede pod §10.Ale pokud by se jednalo o činnost, která má charakter podnikání, .. je soustavná apod.. ŽL na to ani nemusí mít, pak bych to šupla pod §7, SP,ZP.... Takhle to fungovalo dosud, ale jestli jsem zaspala změny, slibuju, že se to doučím -:))))

• 1. 1. 2011 18:51

v.e.n.d.y.

Podle mě záleží, na jaký obor činnosti má vystavený ŽL? Pokud ŽL nijak nesouvisí s tím, že vypracoval podklady pro dotace, pak nemůže dotace zahrnout pod ŽL, šlo by o neoprávněné podnikání a příkazní smlouvu opravdu zdaní podle §10.

• 3. 1. 2011 7:59

annonym (neregistrovaný)

Při své odpovědi jsem vycházela ze skutečnosti, že zákonem č. 130/2008 Sb. se původních 125 oborů živností volných „zúžilo“. Od 1. července 2008 existuje jedna volná živnost ohlašovací „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“, pod kterou je podřazeno 80 činností. Bylo uvedeno, že dotyčný má ŽL. Proto se domnívám, že pokud podniká a má ŽL na živnost volnou a že i příjem z jednorázově provedené činnosti, která je zařazena mezi živnosti volné, je příjmem z podnikání. Podotýkám, že nemám praktickou zkušenost s tímto problémem. Pouze jsem uvedla svůj názor.

• 3. 1. 2011 8:33

evasl (neregistrovaný)

Díky moc za všechny názory, potřebovala jsem právě takto s někým podiskutovat. Student se zabývá většinou softwarovými pracemi, toto je opravdu pro něho jednorázová činnost v oblasti podání žádosti o dotaci, hlídání podmínek, vypracování závěrečné zprávy apod. Takže proto jsem si myslela, že by to pak dal do toho §10. Jen se mne ještě ptal na ty náklady, jaké může proti tomu uplatnit. Tady moc zkušeností nemám. Tak jestli si myslíte, že není problém třeba ani nákup počítače....ale silně váhám...díky Eva

• 3. 1. 2011 8:52

Lina

xxxxxxx
      Myslím si, že pokud si uplatní nákup počítače pod §7, bude to pro něho výhodnější - nižší odvod SP,ZP...a v daňovém přiznání se pak sečtou jednotlivé daňové základy , ... jinak tu jednorázovku bych taky dala po §10 (pořád přemýšlím, kde jsem vzala i tu možnost pod §7,což jsem uvedla v první odpovědi, ale je to už dlouho a jednalo se o výkon správy bytového domu, což je opravdu souvislá činnost, i když byla bez ŽL a jenom na přík. smlouvu).

• 3. 1. 2011 11:05

V. (neregistrovaný)

http://www.stormware.cz/podpora/LegServis/Prilezitostna_cinnost_a_jeji_zdaneni.aspx

http://www.nssoud.cz/main.aspx?cls=anonymZneni&id=187&mark=

Neoprávněným podnikáním je provozování činnosti, která je předmětem živnosti, bez živnostenského oprávnění pro tuto živnost.
      Doporučuji, podívejte se do živnostenského zákona, zda činnost, kterou chcete zařadit do §10, lze či nelze zařadit pod živnost.

• 3. 1. 2011 11:44

evasl (neregistrovaný)

Děkuji všem za reakce, stále bych to ale dala pod §10. V tomto případě nikdy student podobnou práci nedělal a dělat nebude. Jedná se opravdu o naprosto jednorázovou akci. Takže padá soustavnost.
      Že činnost lze zařadit pod živnost, no to určitě ano. Tím, že dnes je možnost mít 80 činností pod jedním ŽL, tak pod nějaké administrativní práce určitě........
      Ale student příjem zdaní, ať v 7 nebo v 10. Jediný rozdíl je pak v SP a ZP.
      Nechám si však ráda poradit, proto to tady s vámi řeším. A za to díky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).