Daň z nemovitosti - koupě bytu

• (neregistrovaný)

2. 1. 2011 1:17

Koupil jsem vloni byt a musím do 31.1.2011 podat přiznání k dani z nemovitosti. Datum účinnosti vkladu je 6.1.2010, i když smlouva byla podepsána ještě 29.12.2009, ale advokát ji zřejmě poslal až po Novém roce.

Výměra bytu je dle smlouvy 66,2 m2 + 5,5m2 lodžie. Dle prohlášení vlastníka v katastru (definice rozdělení BJ v SVJ kdysi) ovšem hlasujeme jenom 662 díly a "lodžie se nezapočítá do podlahové plochy". Takto je to v katastru a na obch. rejstříku.

Celý dům stojí na 3 pozemcích, ale ani o centimetr je nepřesahuje.

1. Uvažuju správně, že platím DzN až za rok 2011.
    2. Základní výměra bytu se do přiznání uvede 66,2 nebo 71,7?
    3. Zaokrouhlování: Základní výměra se uvede pro případ 66,2 jako 66 nebo 67m2 (před násobením 1,20)?
    4. Musím přiznávat v DzN i díly zcela zastavěných pozemků?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 1. 2011 1:20

Vážný (neregistrovaný)

Re: Daň z nemovitosti - koupě bytu
      Výměra bytu je dle smlouvy 66,2 m2 + 5,5m2 lodžie. Dle
      prohlášení vlastníka v katastru (definice rozdělení BJ
      v SVJ kdysi) ovšem hlasujeme jenom 662 díly a "lodžie
      se nezapočítá do podlahové plochy". Takto je to v
      katastru a na obch. rejstříku.

Celý dům stojí na 3 pozemcích, ale ani o centimetr je
      nepřesahuje.

1. Uvažuju správně, že platím DzN až za rok 2011.
      2. Základní výměra bytu se do přiznání uvede 66,2 nebo
      71,7?
      3. Zaokrouhlování: Základní výměra se uvede pro případ
      66,2 jako 66 nebo 67m2 (před násobením 1,20)?
      4. Musím přiznávat v DzN i díly zcela zastavěných
      pozemků? Jak vůbec uvést že byt stojí na více pozemcích?
      -----------
      Ještě jsem zapomněl:
      5. Musím něco přikládat? Kopii smlouvy apod.?

Díky.

• 2. 1. 2011 2:21

... (neregistrovaný)

1. ano
      Nejlepší bude, když si přečtete pokyny, které dostanete spolu s daňovým přiznáním a zeptáte se až poté - zaokrouhlování tam bude určitě, stejně jako podíl na spol. částech domu a pozemku, kam nelogicky spadá i lodžie.

• 2. 1. 2011 4:21

Karel Vážný (neregistrovaný)

Pokyny jsem při vyplňování pochopitelně četl, jsou už na DZpr MF ČR. Chci už to mít z krku...

Ale v pokynech je řada nedostatků:

- Nikde nenaleznete co dělat, když je byt v SJM. (Nejedná se o podílové vlastnictví.) Slovo manžel* není ani v zákoně o DzN. Předpokládám, že přiznání podá jeden.

- Nikde nenaleznete co dělat, když výměra bytu/nemovitosti není celé číslo. To jak a zda zaokrouhlit výchozí číslo v m2 - zřejmě nahoru - je asi až v zákoně...

- Prohlášení vlastníka vznikala za různé legislativy, a co se týče rozdělení na byty/společné prostory/společné prostory ve výhradním užívání/nebytovky jsou tam často kopance. Například sklepní kóje není sklep a měla by být spol.pr. ve výhr. užívání, čili mimo výměru apod. Lodžie mohla být cokoliv... Nicméně registrací na katastru má Prohlášení předpoklad správnosti, takže asi lodžii počítat nebudu. Údajně plocha bytu není nikde legislativně dána. Jinak předpokládám, že těch 1,20, čili 20% navíc u bytů je na společné prostory.

- Nikde není uvedeno JAK SPRÁVNĚ zaplatit DzN (platební náležitosti). Asi RČ jako VS, předpokládám.

- Není tam nic o dokládání, čili posílám to "holé", bez dokladových příloh... Nemusím dělat nic co mi zákon nepřikáže...

• 2. 1. 2011 11:50

... (neregistrovaný)

pokyny jsem našel zde
      http://cds.mfcr.cz/sys/cds/scripts/tiskopisy/tiskopisy-pdf2011/5450-1_15.pdf
      a k SJM máte v pokynech odpověď hned ve druhém odstavci ("podá-li DP jeden z popl. mající vl. práva za celou nem....")

zaokrouhlování výměry jsem v pokynech nenašel, zaokrouhluje se nahoru (§14 DzN)
      http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dan_z_nemovitosti/cast3.aspx

je otázka, jestli informace, kam poslat peníze, patří do pokynů, jak vyplnit daňové přiznání, zvlášť, když vám bude doručena složenka; obecné info (VS poplatníka) zde
      http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/placeni_dani_8517.html?year=

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).