Daň z příjmu

• (neregistrovaný)

3. 1. 2011 13:42

U zaměstnavatele jsem skončila ke dni 31.10.2010 podle § 52 písm c). Budu si sama podávat daňové přiznání, které mně účetní při skončení prac. poměru vystavila, ale zároveň mně dala podepsat potvrzení na přeplatek daně (růžový doklad). Nebudu mít na finančním úřadě problémy? Myslím si, že bude chtít zaměstnavatel podat také daňové přiznání, aby mu vrátili daň a tu si pak nechá.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 1. 2011 13:45

Kara (neregistrovaný)

Re: daň z příjmu
      Tak když víte, že si budete sama podávat přiznání, neměla jste podepisovat žádost o roční zúčtování. Jděte tam a podpis stornujte.

• 3. 1. 2011 14:10

Káťa (neregistrovaný)

To už asi nepůjde, prostě řekl ať to podepíši a abych nedělala problémy.

• 3. 1. 2011 14:51

vlalet (neregistrovaný)

pokud vám RZ udělá zaměstnavatel, potom by přeplatek daně měl vrátit vám a ne si ho nechat

• 3. 1. 2011 15:30

Kara (neregistrovaný)

To je jasné, ale potom zaměstnanec nesmí podávat i přiznání. Za podpis jste odpovědná Vy a jestliže chcete podávat přiznání, nemůžete podepisovat žádost o zúčtování. Podpis musíte zrušit, zaměstnavatel Vám v tom nemůže zabránit. Kromě toho - o roční zúčtování se žádá až po skončení roku, začátkem listopadu přece ještě nemohlo být jisté, zda si do konce roku ještě něco nevyděláte.

• 3. 1. 2011 16:30

D.V. (neregistrovaný)

>>>>U zaměstnavatele jsem skončila ke dni 31.10.2010
      >>>>podle
      >>>>§ 52 písm c). Budu si sama podávat daňové přiznání,
      >>>>které mně účetní při skončení prac. poměru vystavila,
      >>>>ale zároveň mně dala podepsat potvrzení na přeplatek
      >>>>daně (růžový doklad). Nebudu mít na finančním úřadě
      >>>>problémy? Myslím si, že bude chtít zaměstnavatel
      >>>>podat
      >>>>také
      >>>>daňové přiznání, aby mu vrátili daň a tu si pak
      >>>>nechá.
      >>>
      >>>
      >>> To už asi nepůjde, prostě řekl ať to podepíši a
      >>>abych nedělala problémy.
      >>
      >>pokud vám RZ udělá zaměstnavatel, potom by přeplatek
      >>daně měl vrátit vám a ne si ho nechat
      >

>To je jasné, ale potom zaměstnanec nesmí podávat i
      >přiznání.
      Přiznání si zaměstnanec může podat sám i pokud mu zaměstnavatel RZ provede - na potvrzení však musí být uvedena částka vráceného přeplatku...

Za podpis jste odpovědná Vy a jestliže chcete
      >podávat přiznání, nemůžete podepisovat žádost o
      >zúčtování. Podpis musíte zrušit, zaměstnavatel Vám v tom
      >nemůže zabránit. Kromě toho - o roční zúčtování se žádá až
      >po skončení roku, začátkem listopadu přece ještě
      >nemohlo být jisté, zda si do konce roku ještě něco
      >nevyděláte.

• 4. 1. 2011 10:01

Kara (neregistrovaný)

Ano, souhlasím. Tazatelce jde ale o to, že se obává, že by jí bývalý zaměstnavatel tu vratku nevyplatil. A FÚ také ne, protože na potvrzení o zd. příjmech by byla tato vratka potvrzena. Takže s tímto by si nepomohla. Navíc píše, že oni jí potvrzení o zdanit. příjmech již dali, ale ona zároveň podepsala žádost o zúčtování, takže ona tím pádem nemůže podat přiznání s tím potvrzení o zd. příjmech, co má v ruce, protože o svém podpisu dobře ví. Takže pokud by podala přiznání, FÚ by jí daň vrátil a zaměstnavatel by udělal zúčtování na základě jejího podpisu, byla by to její chyba. Proto musí dosáhnout zrušení svého podpisu u žádosti nebo se nějak krýt. Třeba napsat bývalému zaměstnavateli doporučený dopis s tím, že o zúčtování nežádá, protože bude podávat přiznání.

• 4. 1. 2011 22:43

Káťa (neregistrovaný)

Moc děkuji všem za vyčerpávající odpověď. Už jsem to vyřešila s "údajnou" účetní zaměstnavatele. Zúčtování stornovala, sice nerada, na příkaz zaměstnavatele ho prý měla odevzdat na FÚ. Jasně řekla, že to byl podvod, abych z FÚ nedostala přeplatek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).