Re: Důchodce a DPČ
Pokud by to byla dohoda o provedení práce, tam je ale limt 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele, tak při podepsané prohlášení poplatníka se v roce 2010 do výše odměny 13.800,- neplatila žádná daň, protože sleva na poplatníka pokryla celou zálohu na dani. U dohody o pracovní činnosti se při výši odměny 13.500,- /měsíc platí odvody na sociální i zdravotní pojištění.
Re: Důchodce a DPČ
>>Dobrý den, prosím o radu. Je možné, aby důchodce
>>pracoval na dohodu o provedení činnosti a měsíční
>>příjem
>>13500, po dobu 10 měsíců, tzn. celkový příjem 135000
>>a
>>nemusel by z tohoto výdělku odvádět ani sociální,
>>zdravotní a daň z příjmu? O takové možnosti nic
>>nevím,
>>myslela jsem, že z dohody o prac. činnosti se vždy,
>>pokud
>>se nejedná o zam.malého rozsahu, pojištění a
>>popřípadě
>>i daň platí.
>>Děkuji všem, mě právě také zarazilo to, že se jedná o dohodu o pracovní činnosti a ne o dohodu o provedení práce. Ještě jeden dotaz prosím, pokud by se jednalo o DPP, mohla by být na 10 měsíců v roce, i když do 150 hodin celkem, nemohla by to třeba sociálka, pokud by na to narazila posoudit jako závislou činnost?Děkuji moc.Katkaa
>Pokud by to byla dohoda o provedení práce, tam je ale
>limt 150 hodin/rok u jednoho zaměstnavatele, tak při
>podepsané prohlášení poplatníka se v roce 2010 do výše
>odměny 13.800,- neplatila žádná daň, protože sleva na
>poplatníka pokryla celou zálohu na dani. U dohody o
>pracovní činnosti se při výši odměny 13.500,- /měsíc
>platí odvody na sociální i zdravotní pojištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2011 18:31
Dobrý den, prosím o radu. Je možné, aby důchodce pracoval na dohodu o provedení činnosti a měsíční příjem 13500, po dobu 10 měsíců, tzn. celkový příjem 135000 a nemusel by z tohoto výdělku odvádět ani sociální, zdravotní a daň z příjmu? O takové možnosti nic nevím, myslela jsem, že z dohody o prac. činnosti se vždy, pokud se nejedná o zam.malého rozsahu, pojištění a popřípadě i daň platí.
Tvrdí mi to ale jiná účetní, tak bych ráda vědela, co je správně. Děkuji Katkaaa