Re: prosím o pomoc ohledně odstupného
Dobrý den, moc děkuji za rychlou odpověď ! Jen stručně:
- pracovní poměr ukončen dohodou k 30.6.2010
- dohoda obsahovala ujednání o tříměsíčním odstupném
na výplatních páskách v kolonce „průměrný výdělek“ mám uvedeno v období
leden, únor, březen 2010 242,42 Kč
duben, květen, červen 2010 213,87 Kč
Konkrétní "ofocené" podklady (výpl.pásky) bych příp. dodala, pokud by to bylo potřeba, možno-li na váš e-mail na internetu ?
§ 356 odst. 2 ZP - Průměrný hodinový výdělek zaměstnance se vynásobí týdenní pracovní dobou zaměstnance a koeficientem 4,348, který vyjadřuje průměrný počet týdnů připadajících na 1 měsíc v průměrném roce.
Průměr platný ke dni 30.6.2010 - 213,87 x vaše týdenní pracovní doba x 4,348. To celé x 3 = odstupné (hrubé před zdaněním). Z odstupného se neodvádí SP ani ZP, připočte se ke mzdě a zdaní.
Protože jste uvedla řadu údajů, není třeba zasílat doklady. Průměrný výdělek platný od 1.4. je ten pravý. K dokonalosti stačí pouze údaj o pracovní době. Pokud byste pracovala na plný úvazek 40 hodin týdně, jednoměsíční odstupné by se vypočetlo (jak naznačil kolega Markov) 213,77 x 4,348 x 40 = 37179, tříměsíční odstupné pak 111.537,-.
DOBRÝ DEN, MOC DĚKUJI VÁM OBĚMA!! TÍMTO KONKRÉTNÍM VÝPOČTEM SE MI POTVRDILA MÁ VERZE. TO JE V PODSTATĚ VÝCHOZÍ BOD PRO TO, ABYCH PO PŮL ROCE HLEDÁNÍ A TÁPÁNÍ MOHLA ZAHÁJIT REKLAMACI. Snad takový konkrétní příklad pomůže i případným dalším potřebným. Ještě jednou moc děkuji!! Zdraví A.Č.
Já bych přece jenom ještě něco dodala, pro stoprocentní výpočet průměrné mzdy a následně tedy i odstupného, by bylo potřeba uvést skutečné výdělky a odpracovanou dobu v prvním čtvrtletí. Ono by se také mohlo stát, že vámi uváděný průměr mohl sice být uveden na výplatní pásce, program ho tam píše, ale mohl být z nějakého důvodu vypočítán chybně. Tak že bych byla opatrná s reklamací při použítí vámi uváděného průměru dokud nebudete mít stoprocentní jistotu, že vypočítaný průměr je správný.
>Protože jste uvedla řadu údajů, není třeba zasílat
doklady. Průměrný výdělek platný od 1.4. je ten
pravý. K dokonalosti stačí pouze údaj o pracovní době. Pokud
byste pracovala na plný úvazek 40 hodin týdně, jednoměsíční odstupné by se vypočetlo (jak naznačil kolega Markov) 213,77 x 4,348 x 40 = 37179, tříměsíční odstupné pak 111.537,-.
>>DOBRÝ DEN, MOC DĚKUJI VÁM OBĚMA!! TÍMTO KONKRÉTNÍM
VÝPOČTEM SE MI POTVRDILA MÁ VERZE. TO JE V PODSTATĚ
VÝCHOZÍ BOD PRO TO, ABYCH PO PŮL ROCE HLEDÁNÍ A
TÁPÁNÍ MOHLA ZAHÁJIT REKLAMACI. Snad takový konkrétní
příklad pomůže i případným dalším potřebným. Ještě jednou moc
děkuji!! Zdraví A.Č.
>>>Já bych přece jenom ještě něco dodala, pro stoprocentní výpočet průměrné mzdy a následně tedy i odstupného,
by bylo potřeba uvést skutečné výdělky a odpracovanou
dobu v prvním čtvrtletí. Ono by se také mohlo stát, že
vámi uváděný průměr mohl sice být uveden na výplatní
pásce, program ho tam píše, ale mohl být z nějakého
důvodu vypočítán chybně. Tak že bych byla opatrná s
reklamací při použítí vámi uváděného průměru dokud nebudete
mít stoprocentní jistotu, že vypočítaný průměr je
správný.
>>>> Dobrý den, také napadlo, že už jedině v tom může být zakopaný pes. Ale jak může mzdový účetní program něco spočítat chybně? Jak může chybně spočítat hodnotu, která se odvíjí od předešlých mezd? V tom případě by asi bylo namístě pochybovat i o správnosti těch předešlých mezd...? Nehledě na to, že výplatní páska je oficiální výstup zaměstnavatele pro zaměstnance. Při podobné reklamaci ji začít rychle opravovat - to už je trochu pozdě, ne? Každopádně tato vaše vsuvka - jste-li také mzdová účetní - může být pro zdejší čtenáře také dost poučná...
Zdraví AČ
Jen malá oprava výpočtu: Pokud byl hodinový průměr, platný ve 2. čtvrtletí 213,87 a Váš týdenní úvazek je 40 h (ne 38,75 nebo 37,5 nebo nižší), tak trojnásobek činí 111589 (kolega se uklepl v hodinovém průměru). Skutečně byla Vaše čistá pracovní týdenní doba 40 h?
A další důležitá věc: píšete, že poměr byl ukončen dohodou. Ale byl v dohodě uveden důvod - nadbytečnost nebo např. stěhování nebo rušení firmy? Pokud nebylo ukončení z těchto důvodů, tak zákonné odstupné (takto vypočítané) nenáleží. Takže se mohlo stát, že jste si sice smluvili 3 měsíční mzdy, ale zaměstnavatel Vám je dal nějakou odměnu ve výši 3 měsíčních mezd, ale nepočítal to tím způsobem, protože nemusel. Prověřte si to, jak to vlastně je.
Jen malá oprava výpočtu: Pokud byl hodinový průměr, platný ve 2. čtvrtletí 213,87 a Váš týdenní úvazek je 40 h (ne 38,75 nebo 37,5 nebo nižší), tak trojnásobek činí 111589 (kolega se uklepl v hodinovém průměru). Skutečně byla Vaše čistá pracovní týdenní doba 40 h? A další důležitá věc: píšete, že poměr byl ukončen
dohodou. Ale byl v dohodě uveden důvod - nadbytečnost
nebo např. stěhování nebo rušení firmy? Pokud nebylo
ukončení z těchto důvodů, tak zákonné odstupné (takto
vypočítané) nenáleží. Takže se mohlo stát, že jste si sice
smluvili 3 měsíční mzdy, ale zaměstnavatel Vám je dal
nějakou odměnu ve výši 3 měsíčních mezd, ale nepočítal
to tím způsobem, protože nemusel. Prověřte si to, jak
to vlastně je.
Děkuji i vám. Přepočítala jsem si pro jistotu onen hodinový průměr -pokud se vypočítává jednoduše sečtením hrubých mezd za měsíce 1.čtvrtletí a vydělením skutečně odpracovanými hodinami, tj. celkem 109.500,- (pracovala jsem i za chybějící kolegyni) děleno 512 hodinami je 213,87 Kč/hod. Žádná dovolená či nemoc. Obecně moje pracovní doba byla 40 hod. týdně. Tříměsíční odstupné (zákonný trojnásobek) bylo uvedeno v dohodě o ukončení pracovního poměru (odcházela jsem víceméně do důchodu). Myslím, že na mé straně by to mělo být všechno v pořádku. Děkuje a zdraví AČ
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 1. 2011 22:00
Dobrý den, pěkně prosím, poraďte, kam se mohu obrátit ohledně ověření správnosti výpočtu odstupného (domnívám se, že naše účetní použila nesprávný postup).