Re: Umělé oplodnění
nezastupuji nikoho, teda ve smlouvě to vůbec nemám napsáno, ani mi to nikdo nikdy neříkal. Je ale pravdou, že žena přede mnou šla na mateřskou. Když jsem se ptala minulý rok, ohledně doby neurčité bylo mi řečeno, že je to jen ve výjimečných případech, že musím doložit doklady na úvěr. navíc jsme museli podepsat minulý rok nějaký papír, ale musela bych ho pohledat ...
Nevím tedy jak postupovat. Vždy smlouvu podepisujeme jen na dobu určitou po 6 měsících...
A není to od tohoto roku nebo minulého roku jinak? Že se může smlouva na dobu určitou prodlužovat donekonečna?
S tím úvěrem si asi něco pletete, ten s tím nemá nic společného. Anebo Vám něco nakecali. Pokud nemáte ve smlouvě napsáno, že se Váš pracovní poměr uzavírá jako zástup za někoho, tak pro Vás platí, že pracovní poměr může být na dobu neurčitou jen maximálně do dvou let od jeho začátku, a ty už jsou od roku 2007 dávno pryč. Takže Vám dávají prodlužování doby určité nezákonně a můžete se proti tomu postavit.
našla jsem ten papír, který jsme museli podepsat, píše se tam, že všechny prac. poměry se sjednávají na dobu určitou a to na dobu 3- 6 měsíců. tyto prac. poměry je možno dál bez omezení prodlužov dohodou nebo sjednávat. Tím je jednoznačně definováno riziko krátkodobého výhledu trvání prac.poměru již při nástupu do zaměstnání a omezeny příp.neprodukt. náklady, vyplývající z ukončování poměru na dobu neurčitou z důvodu nedostatku práce pro všechny zaměstnance v sezónním útlumu.Podotýkám, že jsme to podepisovali minulý rok, datum je tam z roku 2004 - kdy jsem ve smlouvě nepracovala.
Ještě je tam psáno, že na neurčitou dobu lze sjednat jen v případech, kdy se jedná o doplnění řad kmenových pracovníků.Podotýkám, že pracuji ve firmě s plast. výrobky jako asistentka.
Co tedy dělat? Dá se s tím vůbec ještě něco dělat?
To by chtělo právníka. Vypadá to na neplatné vzdání se práv předem, obcházení zákona atd.,bude-li více svědků, že jste to podepisovali až loni, mohlo by to být pro firmu velmi nepříjemné. Ovšem pro Vás asi ztráta zaměstnání z jakéhokoliv jiného důvodu.
Přeju Vám co nejdříve mimi a zcela jiné radostnější starosti, teď už to vyjde, nebojte se.
Držím pěsti.
Pokud by to došlo až k soudu, tak ten by Vám dal určitě za pravdu s tím, že poměr by měl být na dobu neurčitou, ale možná byste přišla o práci z jiného důvodu - čímž myslím vykousání z firmy.
Pokud se neohradíte, o práci přijdete taky, protože Vám prac. poměr neprodlouží (a když se neohradíte, tak skončíte). Dokdy tu dobu určitou teď máte napsanou? Jinak obecně - na mateřskou po skončení prac. poměru byste měla nárok, pokud byste o pobírání peněžité pomoci v mateřství požádala v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta pro těhotnou je 180 kal. dnů od skončení prac. poměru a nástup na PPM musí být 8 až 6 týdnů před plánovaným dnem porodu. Což znamená, že když začátek pobírání PPM stihnete do 180 dnů od skončení pr. poměru, budete mít mateřské dávky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2011 12:14
Chci se ještě zeptat, jelikož mám slouvu od roku 2007 na dobu určitou, 4 x prodlouženou, chci se zeptat. Minulý rok jsem byla na um.oplodnění a nepovedlo se. neschopenku mě psala obvodní, měla jsem strach, že jak dám razítko z centra, že mě skončí PP a budu bez práce. Tudíž dávám veškeré razítka z gynekologie atd atd. Jak tohle vyřešit? Ptala jsem se z toho důvodu i na ty propustky viz níže. Plánuji další umělé oplodnění, a bude třeba další neschopenka. Jak je to pak s mateřskou?