Re: Když nechci odstupné...?
Na ÚP se hlásit můžete, pouze nedostanete podporu tolik měsíců, kolik bylo odstupné, výplata podpory tedy bude odložena o tyto měsíce. Odejdete-li dohodou ( bez vážných důvodů - jmen.zákonem o zaměstn.), pak byste měl podporu krácenou( nižší podpora ve výši 45% vašeho prům.čistého výdělku).Pokud skončíte z organizačních důvodů ( výpověď od zaměstnavatele), máte bna odstupné nárok. Vyplatít ho musí.Nemá-li na něj ,pak záleží na Vás, jestli nebudete nic vymáhat soudně , nedostanete
ho.Ale ÚP na to bude pohlížet jakoby jste ho obdržel. Moje rada,nechte to plynout jak má.
V současné době mají zam-ci při platební neschopnosti zam-tele na ochranu zákon 118/2000 Sb. Ušlou mzdu byste mohl dostat od státu, ale má to své podmínky, které vám možná nebudou po chuti, když svého zam-tele vychvalujete. Plus musí platit, že zam-tel jde skutečně "ke dnu", pokud pojem "ke dnu" pro vás také znamená §3 IZ
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/insolvencni/cast1h1.aspx
Ještě mě napadá jedno řešení - pokud chcete skončit a nechcete "zatížit" firmu vyplacením oodstupného a zároveň nepřijít o plnou výši podpory v nezaměstnanosti, pak se můžete dohodnout a změnit dodatkem pracovní smlouvu na dobu určitou. K tomuto datu vám skončí PP. Pro ÚP skončí dobou určitou, která na vyplácení podpory nemá vliv.
Až budou naši zákonodárci, a hlavně odborníci, dělat pořádné zákony, tak nebude potřeba nějaké obcházení vymýšlet. Ale takhle...? Proč by měli lidi doplácet na nedokonalost zákonů? I když teď jsem četla, že by ÚP měly zohledňovat dohody z organizačních, případně obdobných důvodů. Ale zase záleží, na jakého úředníka narazíte. Tak si holt musíme umět poradit po svém! Tím v žádném případě nechci nabádat k obcházení zákonů!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 1. 2011 12:43
Dobrý den, mám takový problém.
Firma ve které pracuji pomalu klesá ke dnu a tudíž odcházím pro nadbytečnost. Sice dobrovolně, ale pokud půjdu na Dohodu, prý nemám nárok se hlásit na ÚP?
Když si nechám dát výpověď na §52, potom je zde odstupné, které nevím, zda firma musí vyplatit, nebo jestli je to na dohodě mezi námi. Byli vždy velmi slušní a já na odstupném netrvám, protože na něj stejně nejsou peníze, ale nechci další problémy.
Poradíte mi prosím.
Děkuji