Re: zaměstnankyni sížím plat i nájemné?
Podle mě je varianta např.
1. mzda 15000 a nájem 3000
nebo
2. mzda 13000 a nájem 1000
Mzdu má podle mzdového výměru a nájem podle nájemní smlouvy. V nájemní smlouvě může být napsáno, že v případě odchodu ze zaměstnání nájem končí. Samozřejmě jak mzdový výměr tak nájemní smlouva se mohou měnit dodatkem.
Ona už v tom nájmu byla předtím, ale až teď se stala naší zaměstnankyní. Když do dodatku ke smlouvě napíši zvýhodnění ve smyslu, že se stala naší zaměstnankyní musím ho uvést i ve výplatní pásce? Tím bych přece zvedla výši mzdy a to nechci.
Uniká mně důvod, proč to tak komplikujete. Tak napište dodatek k nájemní smlouvě s nižším nájemným a mzdu ve mzdovém výměru napište taky nižší a je to. Ovšem teď mně napadá, že když nebude z nějakého důvodu pracovat a tudíž nebude mít mzdu (třeba nemoc), tak by i tak měla nájemné nižš (podle dodatku k nájemní smlouvě).
>>>>Dobrý den,
>>>>můžeme nové zaměstnankyni dát část mzdy ve slevě na
>>>>náš byt? Jde mi o to, aby jsme na tom vydělali
>>>>všichni.
>>>>My z částky neodvedeme soc. a zdrav. poj a budeme mít
>>>>nižší daň z nájmu. Zaměstnankyně by si také polepšila
>>>>o soc., zdrav. poj. a o daň.
>>>
>>>Podle mě je varianta např.
>>>1. mzda 15000 a nájem 3000
>>>nebo
>>>2. mzda 13000 a nájem 1000
>>>
>>>Mzdu má podle mzdového výměru a nájem podle nájemní
>>>smlouvy. V nájemní smlouvě může být napsáno, že v
>>>případě odchodu ze zaměstnání nájem končí. Samozřejmě
>>>jak
>>>mzdový výměr tak nájemní smlouva se mohou měnit
>>>dodatkem.
>>Ona už v tom nájmu byla předtím, ale až teď se stala
>>naší zaměstnankyní. Když do dodatku ke smlouvě napíši
>>zvýhodnění ve smyslu, že se stala naší zaměstnankyní
>>musím ho uvést i ve výplatní pásce? Tím bych přece
>>zvedla výši mzdy a to nechci.
>
>Uniká mně důvod, proč to tak komplikujete. Tak napište
>dodatek k nájemní smlouvě s nižším nájemným a mzdu ve
>mzdovém výměru napište taky nižší a je to. Ovšem teď
>mně napadá, že když nebude z nějakého důvodu pracovat a
>tudíž nebude mít mzdu (třeba nemoc), tak by i tak měla
>nájemné nižš (podle dodatku k nájemní smlouvě).
V případě nemoci jí zastoupí menžel, takže jí bude vyplacena mzda ve stejné výši jako kdyby chodila do práce.
Nastupuje po paní co od nás odešla a mi jí tudíž nabídly její plat který je 7000. Jenomže ona je na rodičovské dovolené a může si vydělat 68 tis. ročně, aby její manžel nepřišel o slevu na ni. Proto se mě zeptala, jestli by mzda nemohla dělat 5000 a sleva na byt ten zbytek. Kdyby to tak šlo, tak by jak jsem již psala, na tom vydělali všichni.
Když napíšu dodatek k nájemní smlouvě a uvedu tam, že je zlevněno na základě toho, že se nájemník stal zaměstnancem, projde to u kontroly z FÚ. Nebude to brát FÚ jako příjem zaměstnankyně (tudíž ne slevu na nájem, ale příspěvek na bydlení ).
píšete, že na tom všichni vyděláte, ale já mám dojem, že si všichni zaděláte na problém. Navíc to zavání porušováním zákona a to by nemělo být předmětem porady zde na serveru, protože tady se radí, jak dodržovat zákony a přitom existovat a ne jak doběhnout FÚ nebo jiné instituce. Matlat dohromady nájemné a mzdu a nějaké zápočty nebo slevy je podle mne úplný nesmysl.
Určitě jsem nechtěla porušovat zákony, proto jsem se na Vás obracela. Pokud by to byl takový problém jak píšete, tak to nechám raději být. Mýslím, že za těch pár stokorun nám to nestojí.
Moc Vám všem děkuji za názory a přeji hezký den :)
Prosím Vás, pokud si domluvíte nějakou mzdu a nějaký nájem, tak ty dvě věci spolu vůbec nesouvisí, prostě si nějakou výši dohodněte. Akorát musíte dodržet nejnižší úroveň zaručené mzdy vzhledem ke druhu práce a k úvazku. Píšete něco o 7 tisících (hrubého) - to snad ale není za plný úvazek? Nemůže být.
Takže ten "Váš" byt je vlastně městský byt, ve kterém Vy máte nájemní smlouvu a přitom ho podnajímáte té paní? S povolením od města?
Nebo Vy teď tady zastupujete to město (jako že město má nájemní smlouvu s tou paní a teď tu paní město zaměstnalo)?
Nevím a ani nechci vědět kde pracujete, ale myslím, že to nebude soukromá firma, proto zaměstnankyni budete zřejmě muset dát takový plat na jaký má podle tabulkového tarifu nárok a nájemné ponechat v té výši, jaká je smlouva s městem.
Jinak si koledujete o pořádný průšvih.
Jak jsem psala výše, nikdy jsem se s takovým případem nesetkala a tudíž ani nevím jestli je to protizákonné. Z toho důvodu jsem se na Vás obracela. Paní jsem řekla, že to nepůjde, ale osobně mě zajímalo jak to vlastně je. Město s tím nemá nic společného. Byla bych nerada, aby jste si mysleli, že chceme obcházet zákon. To vžádném případě!
Tak abych to uvedla na pravou míru. Jsem mzdová účetní města. Ta paní za mnou přišla s již výše uvedeným dotazem. Já jí na to odpověděla, že to nejde. Také jsem si myslela, že to nebude úplně čisté. A dál jsme to spolu už neřešili. Ona doslala klasickou pracovní smlouvu a nasoupila do zaměstnání. Mě to osobně ale vrtalo hlavou (aby pak paní neřekla, že jsem jí nepodala pravdivou informaci) a tak jsem si řekla, že se ujistím a zeptám se někoho zkušenějšího. Toť vše!!!!!!!! Žádné obcházení zákona se nekoná a za mé funkce ani konat nebude!!!!!!!!!!!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2011 8:38
Dobrý den,
můžeme nové zaměstnankyni dát část mzdy ve slevě na náš byt? Jde mi o to, aby jsme na tom vydělali všichni. My z částky neodvedeme soc. a zdrav. poj a budeme mít nižší daň z nájmu. Zaměstnankyně by si také polepšila o soc., zdrav. poj. a o daň.