Re: Inventura
já to dělám interním dokladem, který má název doklad o použití. Zde zadám manko, vypočte se mi DPH. Při účtování se mi u tohoto zvláštního dokladu nabízí pouze zaúčtovat vypočtené DPH, které zaúčtuji na 549 proti 343. Odvedete z toho pouze státu daň jako byste to zboží prodali ale vlastně se vám ztratilo a vy ho nemůžete nikomu dát k náhradě. Pokud byste někomu vystavili předpis na náhradu, tak toto zboží účtujete místo na 549 na 582 a proti němu předpis na zaměstnance a toto zboží nedodaňujete.
můžu se přidat k problematice inventura, je určen limit Kč zákonem na zaúčtování manka na účet 504, od zítřka bude firma provádět inventuru náhradních dílu a již se ví,že docházelo k záměně dílů.. pro případné doložení FÚ je potřeba i nějaký soupis záměn termostat X za termostat Y a v případě účtu 549 seznam dodaněných dílů? předem děkuji za odpověď už teď mám z toho hrůzu:) pěkný den Jana
>>>>>>>Dobrý den, firma s.r.o., sklad veden A, inventůru
>>>>>>>jsem
>>>>>>>provedla v programu POHODA, která se mi pal
>>>>>>>rozúčtovala sama, a to takto: přebytek 132/688, manko
>>>>>>>504/132 je
>>>>>>>to tak správně? Musí se ještě ten rozdíl mezi mankem
>>>>>>>a
>>>>>>>přebytkem nějak zaúčtovat? Moc děkuji za odpověď.
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>To manko záleží jaké máte, pokud jste to zboží vůbec
>>>>>>nenašly je to na 549 a musí se dodanit na konci roku.
>>>>>>Pokud některé věci máte pouze přehozené tzn. že jsou
>>>>>>proti sobě v přebytkách a v mancích, pak toto manko
>>>>>>můžete zaúčtovat na 504 a dodanění neděláte.
>>>>>
>>>>>moc děkuji za odpověď, jen ještě jden dotaz jak se
>>>>>pak
>>>>>to manko dodaní, jaký je postup....
>>>>
>>>>já to dělám interním dokladem, který má název doklad
>>>>o
>>>>použití. Zde zadám manko, vypočte se mi DPH. Při
>>>>účtování se mi u tohoto zvláštního dokladu nabízí
>>>>pouze
>>>>zaúčtovat vypočtené DPH, které zaúčtuji na 549 proti
>>>>343.
>>>>Odvedete z toho pouze státu daň jako byste to zboží
>>>>prodali ale vlastně se vám ztratilo a vy ho nemůžete
>>>>nikomu dát k náhradě. Pokud byste někomu vystavili
>>>>předpis na náhradu, tak toto zboží účtujete místo na
>>>>549 na
>>>>582 a proti němu předpis na zaměstnance a toto zboží
>>>>nedodaňujete.
>>>
>>>Moc Vám děkuji za odpověď, velice jste mi pomohla,
>>>zase jsem o trochu chytřejší. Přeji Vám příjemný den.
>>
>>To jsem ráda, že jsem vám pomohla, přeji taky hezký
>>den
>můžu se přidat k problematice inventura, je určen
>limit Kč zákonem na zaúčtování manka na účet 504, od
>zítřka bude firma provádět inventuru náhradních dílu a již
>se ví,že docházelo k záměně dílů.. pro případné
>doložení FÚ je potřeba i nějaký soupis záměn termostat X za
>termostat Y a v případě účtu 549 seznam dodaněných
>dílů? předem děkuji za odpověď už teď mám z toho hrůzu:)
>pěkný den Jana
Co se týká záměn, mám vždy jednu výdejku a jednu příjemku kde je vždy vidět, že se jedná o záměny a to použiji jako soupis. Co se týká dodanění, podle vyjádření daňového poradce, by toto zboží bylo jinak prodáno a v momentě prodeje vzniká zdanitelné plnění, tím že se ztratilo, popř. někdo ho odcizil, jsme stát poškodili pokud bychom tutu ztrátu nezdanili. Je to vlastně naše vina, že zboží není. Taky existují manka v rámci norem, ale to v našem případě nejde, protože přirozené ubytky nemáme, např. jako v potravinářství. To je asi tak na vysvětlenou.
Jestli Vam muzu poradit vymente danoveho poradce manka-skody nejsou zdanitelnym plnenim takze DPH se znich neodvadi. Tolik k DPH. Manka a skody ve vztahu k dani z prijmu jsou nedanovym nakladem pokud se nejedna o manka vznikle z duvodu technologickych ztrat(rozprach,sesychani). Jejich velikost je dana technologickickymi normami. Nevim jestli to jeste plati, ale v minulosti jeste existovalo tzv. ztratne v maloobchodnim prodeji, ktere pocitalo se ztratami vzniklymi drobnymi kradezemi a poskozenim zbozi zakazniky do vyse stanovene vnitropodnikovou smernici. Stanoveni vyse ztatneho v tomto pripade je dost osemetne, protoze zalezi pouze na Vasi schopnosti tuto vysi obhajit.
Manka a škody nejsou zdanitelným plněním pokud je někomu fakturuji, to souhlasím, ale toto je manko, které nikomu nefa, protože se stalo naší vinou a kdyby se zboží neztratilo, prodalo by se, proto se dodaňuje. Takhle mi to daňař vysvětlil. Co se týká norem, máme pouze stanovené reklamace zboží, ty jsou prokazatelné, nic jiného. Děkuji i za Váš názor, člověk se neustále učí :o).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 1. 2011 13:34
Dobrý den, firma s.r.o., sklad veden A, inventůru jsem provedla v programu POHODA, která se mi pal rozúčtovala sama, a to takto: přebytek 132/688, manko 504/132 je to tak správně? Musí se ještě ten rozdíl mezi mankem a přebytkem nějak zaúčtovat? Moc děkuji za odpověď.