Firemní auto pro soukromé účely

• (neregistrovaný)

5. 1. 2011 14:32

Poprvé mě potkalo firemní auto využívané pro soukromé účely :o) Pročetla jsem internet a diskuse a plete se mně to páté přes deváté, protože v průběhu posledních let zákonodárci v této oblasti pořád řádili..

Zrekapituluji co jsem si z toho odnesla:
    1) zaměstnanci zdaním každý měsíc ve výplětě 1% pořizovací ceny auta vč. DPH (ať už jsem si odpočet DPH u nákupu auta uplanila či nikoliv).
    2) Všechny náklady na auto: PHM, opravy, daně, pneumatiky, odtah auta apod. dávám celé do nákladů a uplatňuji celý odpočet DPH.
    2) pak se každý měsíc vesele začtu do knihy jízd a spočítám soukromě a firemně ujeté kilometry.
    a) Vezmu si účty za PHM, spočítám průměrnou cenu a podle technického průkazu spočítám kolik připadá na soukromé cesty. V tomto bodě mně není jasné, jestli se řídím údajem o spotřeby podle technického průkazu, nebo se řídím podle počtu ujetých km a sumy za nákup PHM...?
    DPH z částky připadající na soukromé cesty odvedu FÚ.
    Pak mně není zcela jasné co dál. Částku za "soukromý" benzín (tj. základ daně+DPH) chci zaplatit po zaměstnanci? Pokud nechci po zaměstnanci nic musím zase nějak navýšit mzdový základ?
    b) sečtu náklady na opravy, pneumatiky, ... a z poměrné části (vypočtené obdobně jako u PHM) odvedu DPH za soukromé cesty. Zaměstnanec nic neplatí, účtuji nedaňový účet/343
    Nebo to můžu chtít po zaměstnanci zaplatit?
    c) odvedu DPH v poměrné části z měsíčního odpisu pokud jsem si uplatnila nárok na odpočet daně při koupi auta. Účtuji nedaňový účet/343. Po zaměstnanci zase nechci nic.
    V tomto bodě si nejsem jistá, neboť mně to takto přijde "nespravedlivé" protože v 1%, které zdaňuji u zaměstnance je přece DPH již zahrnuto.. (ale zase na druhou stranu v 1% není nijak počítán servis...)
    d) už mně nic nenapadá.
    Je to všechno tak jak píšu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).