HPP, DPČ - nemoc

• (neregistrovaný)

6. 1. 2011 11:42

Dobrý den, prosím o radu. Známá mě přesvědčuje o správnosti následujícího:

Zaměstnanec pracuje na HPP u jednoho a na DPČ u druhého zaměstnavatele. Onemocněl a nechal si vystavit dvě neschopenky (nechápu jak je to možné, ale opravdu je od dr. dostal). Odevzdal u každého svého zaměstnavatele a ti odevzdali na OSSZ. Nemocenskou zatím nedostal (nemoc trvá od prosince), ale zatím se z OSSZ ani neozvali, že by bylo něco v nepořádku. Já tvrdím, že toto nelze, že se neschopenka odevzdá jen u jednoho ze zaměstnavatelů, ona tvrdí, že to takto lze. Která z nás má pravdu?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2011 12:17

daniely

Re: HPP, DPČ - nemoc
      Totéž hledám pro kamarádku a zatím jsem našla na stránkách cssz.cz tohle, což podle mě podporuje názor Vaší známé, ale nejsem mzdová, tak doufám, že někdo fundovaně poradí.

Splnění podmínek nároku na dávky se z každé účasti na nemocenském pojištění posuzuje samostatně. Při souběhu nároků na tutéž dávku z více zaměstnání zakládajících účast na nemocenském pojištění se však poskytne ze všech zaměstnání pouze jedna dávka, která se vypočte z příjmů dosažených ve všech těchto zaměstnáních (s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství).

• 6. 1. 2011 12:20

Jindra1 (neregistrovaný)

Pokud si u obou zaměstnavatelů platí nemocenské pojištění, (DPČ nad 2000) tak to je přímo samozřejmostí.

• 6. 1. 2011 13:42

markov (neregistrovaný)

Zaměstnanec dostane od lékaře tolik neschopenek, kolik chce - respektive kolik lékaři řekne, že potřebuje (= počet pojištěných prac. poměrů nebo dohod).
      Může marodit klidně ve třech pracovních poměrech současně.
      Nebo může marodit jen v jednom (topič v kotelně - neschopenka pro bolest zad) a v druhém a třetím zaměstnání marodit nemusí (DPČ na navlékání korálků a a DPČ na telefonický marketing) .
      Nebo může marodit ve dvou pracovních poměrech - jako topič, který uklouzl a zlomil si ruku - v tom případě nemůže ani topit, ani navlékat korálky. Telefonovat ale může ...
      Samozřejmě v tom pracovním poměru/poměrech, kde uplatňuje neschopenku, musí dodržet režim dočasně práce neschopného pojištěnce - takže navlékat korálky a telefonovat musí v místě pobytu, které na neschopence uvedl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).