Re: čerpání dovolené - nástup na rodičov
Zřejmě nežádá o proplacení, ale o čerpání dovolené. Když píšete teď, znamená to, že požádala před ukončením MD, tak aby jí dovolená navazovala na MD?
V takovém případě krátíte dovolenou jen za RD před nástupem na MD. Musíte spočítat, kolik to bylo zameškaných dnů. Jestli do 100, tak nekrátíte, jestli 100 a více, tak pokrátíte o 1/12. Nárok by tedy byl 18,5 dne. Zaokrouhluje se na půldny.
MD byla do 1.12? Pokud chce dostat ŘD zaplacenou (v jejím případě celoroční výměru, protože ke krácení nedojde), pak musela požádat o čerpání řádné dovolené, ne o proplacení. Měla být žádost o čerpání od 2.12. (prostě ihned den po skončení MD). A pak teprve žádost o rodičovskou dovolenou, na kterou nastoupí až po vyčerpání řádné dovolené (s rodičovským příspěvkem to nesouvisí, o ten žádá na úřadě hned po MD). Pokud nepožádala o čerpání, pak jí bude dovolená schována, ale bude se již krátit pro zameškané dny na rodičovské dovolené (vypadá to na krácení o 1/12).
Díky moc, dopočítala jsem 98 pracovních dnů, nekrátím tedy, přijmu ji do stavu a nástup na dovolenou od 2.12.2010 , předpokládám, že ji tedy proplatím i svátek, a vyjde ji to přesně do 31.12.2010. Díky moc za pomoc.
Ještě : musím ji přehlásit na ZP z mateřské do stavu ? A na soc. něco ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 1. 2011 12:21
Dobrý den , jsem mizerná mzdová účetní, a musím vyřešit tento problém : Zaměstnankyně nastoupila na mateřskou dovolenou 4.4.2007 , k tomuto datu měla vybránu všechnu dovolenou za rok 2007 a předchozí rok. Předpokládám tedy, že když nyní žádá o proplacení dovolené, jedná se o dovolenou, za období druhé mateřské, kterou nastoupila 20.5.2010 na 28 týdnů . Jak jsem se dočetla bere se mateřská jako odpracovaná doba, tedy nárok je 10,76 dnů .... anebo jsem úplně mimo, což nevylučuji. Děkuji mzdovým účetním za pomoc.