Darování auta z s.r.o. k OSVČ

• (neregistrovaný)

6. 1. 2011 20:34

Dobrý den,

dostala jsem se do situace, ve které nevím, jak postupovat dále, a proto vás tady prosím o pomoc a za každou radu budu vděčná.

Jsem OSVČ, plátce DPH. Můj otec je majitel firmy (s.r.o.)

Otec má ve firmě auto, které má již odepsané. Hodnota auta je cca. 60tis. Otec se rozhodl mi ho darovat a já si ho chci použít při podnikání.

Rozhodli jsme se, že si ho vložíme do firmy, kvůli možnosti vkládat do nákladů výdaje související s provozem vozidla jako např. opravy atd. Zde je prosím malá podotázka, zda jsme se rozhodli správně.

Stojíme teď tedy před otázkou, jak to máme celé uskutečnit. Nejdříve nás napadlo auto přijmou jako dar přes darovací smlouvu a poté auto nechat ohodnotit znalcem. Bylo by v takovém případě možné poté auto v určené ceně znalcem normálně odpisovat?

Dále nás napadlo odkoupit auto přes kupní smlouvu se symbolickou cenou 1 Kč. V takovém případě si auto otec odepíše jako prodej a já jako nákup drobného majetku? V takovém případě bychom na odpisy neměli nárok, že ano?

Jde samozřejmě o to, aby "zbavení" se toho auta stálo co nejméně, navíc vzhledem k DPH. Já naopak chci co nejvíce využít jakýhkoliv možných snížení nákladů a o co nejvíce ušetřit.

Prosím o pomoc s odpovězením dotazů a také o případné návrhy, jak by to bylo možné vyřešit.

Předem všem moc děkuju.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).