OSSZ hlavní, vedlejší činnost

• (neregistrovaný)

6. 1. 2011 20:54

DObrý den, moc prosím o radu, v roce 2010 jsem byl OSVČ vykonávající hlavní činnost. Platil jsem pravidelně měsíční zálohy. Nyní od 1.1.2011 jsem nastoupil do zaměstnání na HPP a podnikatelskou činnots budu mít jako vedlejší činnost. Zatím jsme zjistil, že pokud budu vykonávat vedlejší činnost a nedosáhnu příjmu z této činnosti 56 901, nemusím platit zálohy (723 kč) Jak to mám ale udělat nyní první rok, kdy nevím, kolik si jako OSVČ vydělám a existuje nějaký formulář, kde tuto skutečnost OSSZ nahlásím. Na VZP jsem vyplňpval tiskopis (oznámení pojištěnce) a bylo mi řečeno, že v roce 2011 nemusím zálohy platit. Zaplatím až v roce 2012, dle přehledu. Moc děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 1. 2011 21:56

ivana22 (neregistrovaný)

Re: OSSZ hlavní, vedlejší činnost
      Domnívám se, že budete muset v roce 2011 platit zálohy (dle základu po podání přehledu, které vám z něho vyjdou), potom můžete doložit (nevím, zda peněžním deníkem - snížení tržeb), např. po půl roce a požádat o snížení záloh - nebo celý rok platit to co vám vyjde z přehledu za rok 2010- zúčtujete to až po podání za rok 2011 (alespoň tak mi to vysvětlovali min. rok) - měli jsme podobný případ, teď do podání přehledu plaťte ještě zálohu ve stejné výši jako loni. (VZP to je jinak - tam stačí když alespoň min. odvádí zaměstnavatel)

• 7. 1. 2011 13:57

Pavell (neregistrovaný)

Re: OSSZ hlavní, vedlejší činnost
      >>>>moc děkuji za rady, k nemocenskému pojištění nejsem přihlášen (teda abych nepopletl pojmy..neplatím si žádnou částku pro případ nemoci a vyplácené nemocenské). Na VZP mi řekli, že od ledna zálohy platit nemusím, na socku jsem se po dvou dnech konečně dovolal, ale paní mi toho moc neřekla, v podstatě, že mám do přehledu platit minimální zálohy, tak jak doposud. Jestli tedy dobře chápu, až vyplním přehled, tam mi vyjdou nějaké zálohy (ty budu platit, jako kdybych měl činnost jako hlavní) a teprve v roce 2012 se posoudí, zda vedlejší činnost zakládá placení záloh či nikoliv. POkud si na vedlejší podnikatrelskou činnost vydělám více než 59 601 budu muset platit zálohy, které jsou pro vedlejší činnost, pokud si nevydělám tolik...nebudu muset zálohy platit. děkuji moc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).