Re: § úmrtí
Máte pravdu, musel by to být otec manžela nebo tzv.jiná osoba, s kterou žila v době úmrtí v domácnosti. Pak by měla volno s náhradou mzdy na 1 den a na další l den na zařízení pohřbu.
( Nař.vl. 590/2006 k ZP - příloha okruh a rozsah jiných důležitých os.překážek)
Možná jsem to napsala složitě,tady se nejedná o otce manžela,ale o OTČÍMA naší zaměstnankyně.Podle nař.vl. má pracovní volno s náhradou mzdy na jeden den k účasti na pohřbu rodiče .. atd .. a na další den,jestliže zaměstnanec pohřeb obstarává.Zde to ale nebyl otec ale otčím a pak obě sestry-naše zaměstnankyně,uplatňují i nárok na zařizování pohřbu.Dle mě nárok nemají ani na účast ani na zařizování.Kdyby měly na zařizování,pak by to byla ovšem jen jedna z nich,ta,která je zapsaná na pohřební službě,že pohřeb zařizovala.Druhá si musí vzít na ten den dovolenou.
Jiřinko,tak jsem si poposedla a už jsem pochopila vaši odpověď.Nemají nárok na otčíma,jen pokud by šlo o otce manžela ... atd.,při pátku už mám delší vedení :-(
>>>>Zaměstnankyně nám předložila doklad z pohřební služby
>>>>o zařizování a účasti na pohřbu.Pohřební služba
>>>>vydala
vané doklady,zaměstnankyní bylo
no,že se jedná o otce.Bohužel ale o otce
šlo,byl to
hý manžel její matky,tudíž její otčím.Její sestra
i
la totéž potvrzení,jak na zařizování,tak na
ast na pohřbu.Dle ZP nemají nárok,protože tam se
ví o
ičích.Dle mého názoru nemají na paragraf
>>>>nárok,nehledě,že uvedly obě nepravdivé údaje a
>>>>zároveň
>>>>chtěly
>>>>obě uplatnit § na zařizování,který by ale v
>>>>případě,že
>>>>by to byl otec,měla pouze jedna.Prosím o odpověď,zda
>>>>v
>>>>případě otčíma je či není tedy nárok,děkuji
>>> Máte pravdu, musel by to být otec manžela nebo
>>>tzv.jiná osoba, s kterou žila v době úmrtí v
>>>domácnosti. Pak
>>>by měla volno s náhradou mzdy na 1 den a na další l
>>>den na zařízení pohřbu.
>>>( Nař.vl. 590/2006 k ZP - příloha okruh a rozsah
>>>jiných důležitých os.překážek)
>>
>>Možná jsem to napsala složitě,tady se nejedná o otce
>>manžela,ale o OTČÍMA naší zaměstnankyně.Podle nař.vl.
>>má pracovní volno s náhradou mzdy na jeden den k
>>účasti
>>na pohřbu rodiče .. atd .. a na další den,jestliže
>>zaměstnanec pohřeb obstarává.Zde to ale nebyl otec
>>ale
>>otčím a pak obě sestry-naše zaměstnankyně,uplatňují i
>>nárok na zařizování pohřbu.Dle mě nárok nemají ani na
>>účast ani na zařizování.Kdyby měly na zařizování,pak
>>by
em jen jedna z nich,ta,která je zapsaná na
eb zařizovala.Druhá si musí
olenou.
>
>Jiřinko,tak jsem si poposedla a už jsem pochopila vaši
>odpověď.Nemají nárok na otčíma,jen pokud by šlo o otce
>manžela ... atd.,při pátku už mám delší vedení :-(
Kdybyste mě viděla, jak se chechtám od ucha k uchu, to už mě dlouho nic tak nerozesmálo.Děkuji Vám IB za tu hezkou větu.Jen jsem si vzpomněla na Járu Cimrmana a vůbec se mi to nechtělo číst znova, co jsem Vám napsala. Takže také díky milé Kaře ,že mi to pomohla vysvětlit. Přeji moc hezký víkend.
Asi jste si odpověď nepřečetla pořádně. Paní JiřinaH Vám píše, že BY TO MUSEL být otec manžela (nebo její otec), aby byl nárok. Otčím není její otec, takže nárok není. Ten otčím je pro ni tzv. jiná osoba, takže kdyby s ním žila ve společné domácnosti, nárok by byl. Ovšem na zařizování by měla nárok jen jedna z těch sester, pokud by obě žily s ním ve spol. domácnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2011 12:35
Zaměstnankyně nám předložila doklad z pohřební služby o zařizování a účasti na pohřbu.Pohřební služba vydala pouze orazítkované doklady,zaměstnankyní bylo doplněno,že se jedná o otce.Bohužel ale o otce nešlo,byl to druhý manžel její matky,tudíž její otčím.Její sestra si přinesla totéž potvrzení,jak na zařizování,tak na účast na pohřbu.Dle ZP nemají nárok,protože tam se mluví o rodičích.Dle mého názoru nemají na paragraf nárok,nehledě,že uvedly obě nepravdivé údaje a zároveň chtěly obě uplatnit § na zařizování,který by ale v případě,že by to byl otec,měla pouze jedna.Prosím o odpověď,zda v případě otčíma je či není tedy nárok,děkuji