Re: Co říkáte na nemoc.pojištění OSVČ 20
Copak výpočet, ale aby bylo letos počítat z čeho, jelikož nemocenská je provázaná důchodovým pojištěním. Právě jsem dneska konečně vydolovala z OSSZ, jak to s novou zálohou na nemocenské je. Takže příklad - pokud platíte třeba zál. na nemoc. 300,-, musíte současně letos platit zálohu na důchodové 3810,-. Vyměřovací základ je opět stejný pro důchodové i nemocenské. Normální malý živnostník by se musel uplatit, aby něco na nemocenské získal. Kdo si to nestihl vybrat vloni, není šance. Tak hodně zdaru nám všem!
Jo, přesně. A nejste sama, kdo to nepochopil, proto jsem dneska se sociálkou mluvila. Tak mi to paní trochu vysvětlila. Je to fakt děs.
Takže když budete platit pořád dál velkou zálohu nemoc., důchodový minimum, ta záloha na nemoc se vám stane přeplatkem. Minimum pro letošek je 92,- Kč.
Asi prakticky - pokud platíte tuším přes 500,-, tak byste musela na důchodový platit přes 6 300,-. To je výpočet, který se odvíjí od částky ne nemocenskou 500.
Výše jsem myslela, pokud budete pořád platit zálohy na důchodový poj. minimum (letos 1807,-), nemá cenu platit vyšší zálohy na nemocenskou.
Ještě mě napadlo, když jsem si rok platila maximum a ted bych otěhotněla a šla hned na rizikové tak by se mi dávky počátali z posledních 12 měsíců to stále platí? pokud ano tak by se mi vyplatilo těhotenství urychlit, nebo se pletu?
S hypotékou na krku jsou bohužel peníze dost důležitý a s tím že budu moci na MD hned pracovat nemůžu moc počítat snad po pár měsích. Vidím na lidech kolem sebe jak je těžké vyžít na MD když se platí hypotéka. Pokud pro tebe peníze nejsou důležité tak gratuluji, dítě je poměrně velká investice. To je realita.
Re: OT:Re: Co říkáte na nemoc.poj OSVČ 2
Ne, není, protože investice - je pojem neživotný, kdežto dítě je živý tvor a přijde mi docela blbé se o něm vyjadřovat jako o investici. Kdyby se o vás takto bavil třeba váš manžel s kamarády (nemyslím v legraci) taky by se vám to asi nelíbilo. A taky ho zřejmě stojíte dost peněž, nebo možná ne, možná jste finančně soběstačná. A navíc kalkulovat, jestli se mi "vyplatí těhotenství" urychlit kvůli pár tisícům - vždycky jsem se domnívala, že dítě by se mělo narodit v době, kdy si to oba rodiče přejí, ne když stát zrovna teď dává o pár tisíc víc. To by se válečné ročníky nikdy nemohly narodit, kdyby smýšleli jako zde tazatelka. A tím pádem ani většina z nás.
Možná je to pouze o pojmu. Já si myslím, že měla tazatelka na mysli pouze obyčejnou starost, aby dítě uživili a časem nestrádalo.
A to je přece normální. Mj. tomu uvažování se opravdu nedivím, vemte si jak je situace nepředvídatelná, když teď ženy úderem 00,01 hod 1.1. přišly o nemalou částku.
Mj. nestojím manžela nemalé peníze. Živím se sama a vím navíc, co je "investice" do dětí ( možná to je správnější pojem), zejména když studují.
Podle mého názoru, tazatelce jde především jen o její blaho. Protože pokud si přejete miminko, všechno jde stranou. S miminkem se dá všechno zvládnout. Pokud počítáte dopředu na kolik si můžete přijít s narozením miminka, tak ze svého okolí vím, že to jsou jen mámy hloupé fifleny, které se potřebují jen předvádět, děti nevychovaný a děsný a všechnu svou vinu a nemálo peněz svádí na dítě.
Je mi líto jen maminek, kterým se narodí nemocné miminko a to, jak víte, nějaká tisícovka nestačí.
Takže milá dámo, přehodnoťte, co vlastně chcete.
Pobavila jste mě, nevím kolik je Vám let ale možná jste vše dostala od rodičů a nemusela jste nidky makat po nocích a víkendech, aby jsem si mohla dovolit např vlastní bydlení, auto nebo dovolenou. Jen člověk který ví jak náročné je na vše si sám vydělat a vše utáhnout chápe, že rozhodnout se mít dítě je náročné, chci se svým dětem věnovat a s tím souvidí právě ty peníze, bez peněz budu muset pracovat, protože myslím že banka nebude mít pochopení pro neplacená splátek na bydlení a o stále se zvyšujících platbách na běžnou domácnost ani nehovořím. Moje osobní spotřeba je minimální, jediný cíl který mám je zbavit se co nejdříve hypotéky a nebát se na MD že mažel přijde o práci a budeme mít velký problém. Mimochodem znám hodně lidí, kterým se v podstatě rozpadá manželtví díky tíživé finanční situaci na MD. Peníze nejsou vše a samozřejmě se za ně vše nekoupí, nezaručí nám štěstí ale bez nich je to se štěstím slabé. Život od výplaty k výpletě není nic pro mě, bez finanční rezervy bych do mateřství nikdy nešla.
A co se výchovy týká tak myslíte že maminka která je na MD bez peněz a na nic nemá, nemůže s dítětem např na plavání, do kroužků, je z toho nervní že na nic nemá, na dítě řve, na manežela taky, ta myslíte že je lepší máma než matka která se o své dítě stará a vychovává ho v klidném prostředí zajištěné rodiny ??????
Tak já myslím, že není nic špatného na tom, když si rodinu můžu naplánovat do doby, kdy budu lépe finančně zajištěná (jen aby ty plány na otěhotnění vyšly a nebylo třeba pak už zas pozdě. Anebo aby naopak vyšly ty plány na ty finance). Na druhou stranu - i když všechno vyjde tak, že budete brát vyšší mateřskou, tak tu stejně budete pobírat jen půl roku a pak nastupuje rodičovský příspěvek a dítě budete živit ještě mnoho let - a co to je v porovnání s tou trochou peněz navíc v prvním půlroce. Já už mám děti dospělé, narodily se v první polovině 80. let. Manžel dostudovával VŠ, pak šel na rok na vojnu a pak terpve do práce za pár šupů. Na první dítě nebyl tehdy žádný rodičovský příspěvek, jen půl roku mateřská. Za 2 roky druhé dítě, rodičák pak byl nejprve 500, pak 600 Kč. Je pravda, že nájem jsme neplatili, protože jsme žili v domku s mojí babičkou, ale jinak jsme platili všechno, rodiče nám žádné peníze nedávali (samozřejmě sem tam punčocháčky nebo lakrumáčky). Nic se nekupovalo, protože člověk byl rád, když na něj v obchodě zbylo mlíko, chleba a tvaroh, ze kterého jsem nadělala míšu (to byla dobrota!). Když tak nad tím přemýšlím, žili jsme ve srovnání s dneškem velmi velmi skromně. Žádné plenkové kalhotky, oblečení se dědilo, žádné zbytečné mlsoty, žádné plavecké výcviky (prostě jsme normálně chodili s děckama na koupaliště), žádné kavárny a restaurace. Všechny rodiny, se kterými jsme se tehdy scházeli a stále scházíme, máme dvě nebo tři děti. Nepamatuju si, že bychom byli tehdy nervní, že na nic nemáme, prostě jsme děti chtěli, tak jsme je měli, uskrovnili jsme se a věnovali se jim.
Já vím že někomu to nejde 3 měsíce a běží na umělé oplodnění. Nejsem tak stará abych běžela na umělé oplodnění, asi vám to přijde nepochopitelné.....mám k tomu své důvody.
Znám i slečnu která tak chtěla dítě že si ho zařídila, moc u toho nemyslela a ted je sama, chlap o ní nestojí a má jen dluhy na krku, nemá žádné úspory, jen sedí a brečí. Ano říká že nelituje své lsti k dosažení těhotenství, ale štastný člověk dle mého názoru vypadá jinak, nechci ani domýšlet jak to doapdne až se ten drobeček narodí. Je to vše věc názoru a asi opravdu jsme ovliovnění tím v čem jsme vyrostli.
Tak to jste úplně mimo, je mi 43 let. Mám dvě holky na vysoké škole. Jsem vychovaná tvrdě, všechny mé ségry. Velký statek, ovce, krávy, krocani, prasata, atd. spoustu zvířat. Brzké stávání, než jsme šly (holky) do školy a přišly ze školy a to samé. Rodiče si občas s námi hráli ale moc toho nebylo. Pak jsem se nádherně vdala, za pěknýho blba, dělníka, který trpěl, že mám větší vzdělání a za 10 let, kdy jsme všichni dřeli na domečku, vč. dětí, tak jsem s holkama přišla o všechno, všechno za peníze si nechal přepsat na sebe, ANO tady u nás v Čechách to jde. Vše kvůli líné milence, vydrželo jim to 3 měsíce.
Takže přes veškerou společnou dřinu jsme se rozdělili, co jsme spolu měli. ON všechen majetek a Já děti. Teď jsme oba šťastní, a přes děsný soudy jsme s holkama začly před třemi lety úplně od začátku, od vařečky. Za tři roky jsme toho zvládly hodně a samy, takže mě nějaký kecy dneska mě už vůbec nerozhodí. A víte proč, protože nám je konečně fajn a mám dvě krásný chytrý holky, které umí vařit, zedničit, krásně se oblékat a nedělají ostudu.A i když byly doby,kdybych nejradši skočila z mostu, nic to není proti tomu, že nemůžete otěhotnět. Má sestra si to zažila, tak vím o čem mluvíte, přes dvě umělá oplodnění má dneska už dvě nádherné děti.
Takže Vám držím palce a každý máme názor takový, jaký jsme život prožili. Tak jestli jsem se vás dotkla, omlouvám se.
Tak to pomalu čtu, jak rozebíráte problém, porovnávám si Vaše názory , moje zkušenost, pokud mohu přidat- bez dětí, pro které bych se snažil a pinožil, abych je mohl připravit a uvést do života, jsem neviděl žádný pořádný smysl veškerého snažení, proto považuji za největší radost svého života, že po řešení a vyřešení problémů nyní mám dvě děti a tři vnoučtata, protože bez nich je podle mého názoru život tak nějak prázdný, neúčelný, hamonění peněz na nic atd.
Nedokážu asi posoudit, zda je lepší plánovat děti, až bude to či ono, připomíná mi to film o básnících a toho zblblého úředníka na zámku s grafem, kdy na co bude. Podle mne ne.
Mějte se, hezký podvečer.
Absolutní pravda, bez dětí nesvítí sluníčko :-).
Těch 10 let po životní krizi zdravotní i osobní bych to bez nich nezvládla.
A teď jsou dospělé, jeden ještě studující a jsou už spíše mými rovnocenými ( někdy o moc chytřejšími) partnery/kami.
Už se k tomu nebudu více vyjadřovat, nějak se to zvrhlo, nechtěla jsem to vyhrotit :-)
V postatě jsem počítala s tím, že si platím maximální nemocenskou a protože čekám těhotenství každý měsíc, tak jsem si říkala že budu mít na 6 měsíců vystaráno a ted je vše jinak, to je vše.
Jde o ten prvotní pokles příjmů kdy ze slušného platu máte najednou pár tisíc a právě s maximální nemocenskou by ten pokles v roce 2010 nebyl tak zatěžujcí. To je vše. Rozhodně nevydělávám málo, abych si nemyslela že na mateřské jde vydělat jak si někteří tady myslí, naopak mě děsí ten pokles a hypotéka 25 tisíc na krku.
Mějte se hezky a omlouvám se pokud jsem někoho rozzlobila. Hezky jste to rozjeli :-)
>Už se k tomu nebudu více vyjadřovat, nějak se to
>zvrhlo, nechtěla jsem to vyhrotit :-)
>V postatě jsem počítala s tím, že si platím maximální
>nemocenskou a protože čekám těhotenství každý měsíc,
>tak jsem si říkala že budu mít na 6 měsíců vystaráno a
>ted je vše jinak, to je vše.
>Jde o ten prvotní pokles příjmů kdy ze slušného platu
>máte najednou pár tisíc a právě s maximální
>nemocenskou by ten pokles v roce 2010 nebyl tak zatěžujcí. To je
>vše. Rozhodně nevydělávám málo, abych si nemyslela že
>na mateřské jde vydělat jak si někteří tady myslí,
>naopak mě děsí ten pokles a hypotéka 25 tisíc na krku.
>Mějte se hezky a omlouvám se pokud jsem někoho
>rozzlobila. Hezky jste to rozjeli :-)
Svůj příspěvek jsem napsala už o něco výše, ale stejně mně není jasné, jak jste to myslela s tím, zda mateřství uspíšit nebo ne, když se tak dlouho o těhotenství snažíte. Prostě pokud to zdravotní hledisko dovolí, dělejte pro to všechno a na finanční hledisko se vykašlete, máte manžela, bezdomovec nejste a rodinu taky jistě oba máte, ta vás snad v případě potřeby podrží. Přeju Vám, aby Vám to brzy vyšlo.
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 1. 2011 15:17
Bohužel jsem nikdy nemocenské dávky nezneužila, ale situace pro OSVČ v novém roce - to je výsměch! Nemám slov pro naše zákonodárce, kteří myslí jen na své blaho!