ÚP a pak zaměstnání - roční zúčt.daní

• (neregistrovaný)

8. 1. 2011 15:00

Postřeboval bych vědět zda postupuji správně:
    1.6.2010 jsem přijal zaměstnankyni, která byla na ÚP do 31.5.2010, má 1 děcko. Při ročním zúčtování daní mi vyšel doplatek na daňovém bonusu Kč 7445. Nevím zda jsem neudělal někde chybu. Přeplatek na dani nemá žádný, neboť vzhledem ke slevě na poplatníka a daň. bonusu na dítě nebyly odvedeny žádné daně.
    Přepokládám, že má nárok na bonus za celý rok tj. 11604 Kč, vzhledem k tomu, že zaměstnána byla pouze 7 měsíců v roce a byl ji vyplacen bonus ve výši 4159 Kč ,vznikl výše uvedený nedoplatek.
    Pro úplnost uvádím tyto údaje:
    příjmy 84886
    pojistné 28862
    zákl.daně 113748
    vyp.daň17055
    sleva na popl. 24840
    daň zvýh. 11604
    vypl.daň.bonusy 4159
    rozdíl na daň.bonusu 7445
    Prosím někoho zkušenějšího o názor. Moc děkuji Jarda

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 1. 2011 15:27

Hanah (neregistrovaný)

Re: ÚP a pak zaměstnání - roční zúčt.dan
      výpočet máte správně. Zaměstnankyně Vám musí doložit doklad, že byla vedena na úřadu práce a dále potvrzení zaměstnavatele manžela, že neuplatňuje slevu na dani na dítě

• 8. 1. 2011 15:31

peckin (neregistrovaný)

Potvrzení z ÚP mám, manžela nemá je svobodná matka.
      Takže v závěru ona může uplatnit daňové zvýhodně na dítě za celý rok, přestože byla zaměstnaná pouze 7 měsíců a zbytek na ÚP. Podmínkou je příjem ve výši šestinásobku min.mzdy.
      Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Jarda

• 9. 1. 2011 18:53

RenataH (neregistrovaný)

Potvrzení,že byla v evidenci na ÚP nepotřebujete (ono je vám taky na houby, protože i při ÚP by si mohla přivydělávat).

• 8. 1. 2011 15:34

Jiřka1 (neregistrovaný)

Mně to vychází stejně, pokud jí v průběhu roku nebyly sražené nějaké daňové zálohy. Jestli vyživovala dítě celý rok a nikdo jiný v roce zvýhodnění na něj neuplatnil, může ho uplatnit ona za celý rok. Daňový základ se zaokrouhlí na stovku dolů a zdaní 15%. To máte dobře, vychází daň 17055 Kč. Od ní se odečte celoroční sleva na poplatníka (zde ani nemůže být uplatněna celá) a daň vyjde nulová. A slevu na dítě už není od čeho odečíst, proto vzniká bonus, který činí 11604 Kč. Ale v průběhu roku jste jí již část bonusu vyplatil (4159 Kč), takže teď zbývá doplatit 7445 Kč.
      Pokud jste jí ale srazil ještě nějakou daňovou zálohu (což neuvádíte, takže zřejmě ne), tak by vratka byla ještě vyšší.

• 8. 1. 2011 16:01

peckin (neregistrovaný)

Ne záloha na daň ji nebyla sražena, měs.daňové zálohy pokryla sleva na poplatníka a částečně zvýhodnění na dítě.
      Proto vyplacený bonus byl pouze 4159. Hezký den Jarda

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).