Re: vedení skladu v obchodu
Já to dělám tak, že u každé faktury se zbožím hned znamenám, kolik z toho vyjde tržba. Postačí to v excelu jako tabulka, po odečtení skutečné tržby víte každý měsíc stav skladu. (Fú to bere)
Jediný problém je, jak píšete, nákupky vyhledat ve fakturách.A to je nejjednodušší verze.
A teď mě tak napadl ještě jiný postup. Kdybych vedla v tabulce nákupní cenu a od skutečných tržeb bych odečetla skutečnou marži a pak to odečetla od té nákupní ceny. V tom případě bych měla stav skladu v nákupních cenách. Protože váš postup vede sklad vlastně v prodejních cenách.
Při inventuře bych postupovala tak, že bych si zboží spočítala v prodejní ceně a odečetla svou marži a to bych porovnala s tou mou tabulkou.
Nevím, jestli přemýšlím dobře.
Problém je v tom, že dle zákona musíte nějakou přesnou evidenci vést, aby Fú došla k závěru, že nekrátíte tržby. A tak si zajděte na Fú a když řeknete, že nechcete vést sklad, dostanete tu evidenci jako z příkazu - "Rozhodnutí o způsobu stanovení daňové povinnosti u plátců, kteří nakupují zboží za účelem jeho dalšího prodeje v nezměněném stavu a o uložení vedení evidence pro daňové účely"
to je přesný název toho, co vám dají za úkol
Jelikož také účtujete obchod, určitě mi taky poradíte s vratnými lahvemi a přepravkami.
Když je zaplatím dodavateli zadávám jako nákup zboží a když je prodávám (pivo v lahvi), tak jako tržbu. Samozřejmě rozpočítávám pivo 20% a láhev 0%dph. Při vratkách lahví účtuji jako vrácené zboží . Vše uvádím jako daňový náklad. Je to dobře?
>Jelikož také účtujete obchod, určitě mi taky poradíte
>s vratnými lahvemi a přepravkami.
>Když je zaplatím dodavateli zadávám jako nákup zboží a
>když je prodávám (pivo v lahvi), tak jako tržbu.
>Samozřejmě rozpočítávám pivo 20% a láhev 0%dph. Při
>vratkách lahví účtuji jako vrácené zboží . Vše uvádím jako
>daňový náklad. Je to dobře?
Ano, je to taky zboží - jen z nulovým DPH. A v té tabulce vám vlastně okamžitě vyjde, kolik korun máte v obalech (láhve + přepravky). U faktury z pivovarů hned dávám výdej za zboží (pivo + láhve) a příjmový doklad - dbp obale.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 1. 2011 21:48
Dobrý večer,
účtujete někdo malý obchod s potravinama? Potřebovala bych poradit s vedením skladu. (OSVČ, plátce DPH)
Kdybych měla přijímat zboží a za nějakou dobu dělat výdejky, to bych nedělala nic jiného než seděla nad skladem. Nejde to nějak jinak? Prostě jednodušeji?