Re: Podnikání jako vedlejší činnost
Ano, to je daňový základ zkrácený podle měsíců podnikání. Ale přidávám dotaz paní Zdeno, co když OSVČ podnikal v roce 2010 od 1-8 jako hlavní činnost, pak od 1.9. pozastavil ŽL a od ledna 2011 začne podnikat jako vedlejší činnost. Předpokládám,že do podání Přehledu neplatí zálohy jako vedlejší OSVČ, ale jak se bude posuzovat placení záloh od dubna dále?
Rozumím a děkuji...vyjde mu to asi víc, jako hlavní OSVČ si loni vydělával kolem 10 tis. měsíčně. Jenomže teď jako vedlejší nemá zakázky a bude rád, když si vydělá tak 2-3 tisíce měsíčně. Zdá se mi to kruté, aby z toho platil 723,- Kč zálohu na SP.....Je nějaké řešení?
>>>>>>>>dobrý den, mám podobný problém, poprosím Vás moc o radu. OSVČ v roce 2010 pouze podnikal. Zálohy platil minimální 1731. nyní od 1.1. nastoupil do HPP a podnikání bude mít jako vedlejší činnost. Na VZP nahlášeno, pro rok 2010 nebude povinnost platit zálohy. Nevím, jak se sociálkou, zatím co jsem zjistila, tak platit celý rok minimální zálohy, tak jak nyní a až v příštím roce podle přehledu možnost platit minimální zálohy pro vedlejší činnost, pokud nedosáhne výdělku, neplatit zálohy žádné. Takhle mi to zatím bylo řečeno. Ale skoro bych toho 1.dubna mohla požádat o zálohy, které platí pro vedlejší činnost? Paní na sociálce mi zatím řekla, ať platí zálohy stejné do podání přehledu a pak že se uvidí :-) asi nevěděla a chtěla se mě zbavit :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 1. 2011 21:59
Dobrý den,
jsem stále zaměstnána a od května mám založený živnostenský list, na ossz nahlašeno na vedlejší činnost, v podnikání se nedaří a tak se chci zeptat od jaké výše příjmů ossz vypočítává minimální platby (těch 693,-Kč.)? Děkuji