Nesprávně navedená nemocenská

• (neregistrovaný)

12. 1. 2011 12:23

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zkušenějších mzdových účetních. Zjistila jsem že jsem navedla našemu zaměstnanci v květnu špatně nemocenskou, chybí mu 5 dní, takže jsme mu na mzdě zaplatili více, podotýkám že už měl po 14 dnech nemoci, takže dostával nemocenskou. Chtěla jsem se zeptat mám mu to nějak strhnout teď, to co jsem mu dala navíc nebo musím spravit ten květen a následně udělat opravný přehled jak na OSSZ a ZP. Děkuji moc za odpovědi, ještě jsem se s tím nesetkala.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 1. 2011 13:11

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Nesprávně navedená nemocenská
      Opravíte ( srazíte mzdu nyní) a oprava se projeví v přehledech a hlášení za tento měsíc.

• 12. 1. 2011 13:17

Ještě raději doplním - protože měl vyplacenou mzdu v době nemoci, pokud se jedná o případ, kdy celý měsíc trvá PN , nebude
      celý měsíc ve vyloučených dnech na jeho ELDP.
      Dál - ve VZ pro nemocenskou pak bude mít příjem na příloze , ale to nevadí.

• 12. 1. 2011 13:32

hanka 82 (neregistrovaný)

No celý měsíc to nebyl, bylo to 5 dní nemoci. Takže akorát mu opravím přílohu na OSSZ kde přidám ty vyloučené dny a že bude mít tedy ten příjem vyšší tak to tedy nevadí a chci se zeptat, když mu to srazím v nejbližší možné mzdě, jak to mám v té mzdě nazvat nebo pod jakou položkou, mám to dát jako tu nemoc nebo to nějak nazvat jako neoprávněně vyplacenou částku? problém je že je opět nemocen a upozornila mně na to vlastně paní s OSSZ.díky

• 12. 1. 2011 13:52

těla bych se zeptat zkušenějších

tila jsem že jsem navedla našemu
      stnanci v květnu špatně nemocenskou, chybí mu 5
      ní,
      kže jsme mu na mzdě zaplatili více, podotýkám že už
      měl
      po 14 dnech nemoci, takže dostával nemocenskou.
      >>>>Chtěla
      t mám mu to nějak strhnout teď, to co
      m mu dala navíc nebo musím spravit ten květen a
      edně udělat opravný přehled jak na OSSZ a ZP.

Opravíte ( srazíte mzdu nyní) a oprava se projeví v
      >>>přehledech a hlášení za tento měsíc.
      >> Ještě raději doplním - protože měl vyplacenou mzdu
      >>v
      >>době nemoci, pokud se jedná o případ, kdy celý měsíc
      >>trvá PN , nebude
      >>celý měsíc ve vyloučených dnech na jeho ELDP.
      >>Dál - ve VZ pro nemocenskou pak bude mít příjem na
      >>příloze , ale to nevadí.
      bylo to 5 dní nemoci. Takže
      >akorát mu opravím přílohu na OSSZ kde přidám ty
      >vyloučené dny a že bude mít tedy ten příjem vyšší tak to tedy
      >nevadí a chci se zeptat, když mu to srazím v nejbližší
      >možné mzdě, jak to mám v té mzdě nazvat nebo pod jakou
      >položkou, mám to dát jako tu nemoc nebo to nějak
      >nazvat jako neoprávněně vyplacenou částku? problém je že je
      >opět nemocen a upozornila mně na to vlastně paní s
      >OSSZ.díky
      Vždy musíte srazit z toho, co to bylo. Spočítejte si základní mzdu
      za tech 5 dnů ev. jeho os.ohodnocení nebo co všechno pobírá k zákl.platu. Odečtete v korunách vždy v každé položce mzdy. Pkud měl jen základní mzdu, tak jednou částkou odečtete . Ideální je, pokud máte SW , který toto umí , jde o zpětný přepočet , protože ve hře jsou i pracovní dny a hodin a ty by také neměly být vykázány a tedy odečteny. Má-li nízkou mzdu, bude Vám vybíhat doplatek do minimální mzdy po odečtení přeplatku a to je problém.Opravu také nebudete moci provést teď, kdy je nemocný a není z čeho odčítat. V každém případě sepište dohodu o srážkách se zaměstnancem a dohodnete se na postupném srážení,
      protože při nízké mzdě Vám to bude komplikovat ten doplatek do minimální mzdy, ev i doplatek odvodu ZP z minim. vyměř.základu.

• 12. 1. 2011 15:14

hanka 82 (neregistrovaný)

O.k. děkuji za odpověď, zjistím jestli to náš software umí, když ne tak to udělám snad nějak jinak, měl to naštěstí jenom základní mzdu, takže mu odečtu jenom jednu částku a pokud to bude systém umět tak i hodiny. Dohodu o srážkách sepíše. Tak ještě jednou děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).