Re: Přivýdělek na MD
Jestli už nejste na MD , ale na RD, můžete dělat na svou původní smlouvu na zkrácený úvazek, ale hlavně s tím, že chcete do práce musí souhlasit zaměstnavatel. PRotože v době RD jste na tak dlouho doma, na kolik jste zaměstnavatele požádala(povinn.podle ZP), nejdéle do 3 let věku dítěte. TAkže, jestli jste domluveni
na návratu dříve, pak je pro Vás výhodnější nepracovat na pův. smlouvu,protože Vám nižší příjem sníží průměr na ev .ND. Vhodná je práce na dohodu o provedení práce (do 150 hodin za rok) nebo
dohoda o pracovní činnosti. Dohoda však nesmí být uzavřena na stejnou činnost, kterou máte v prac.smlouvě.
Odvody nejsou u DPP , u DPČ je odvod podle výše příjmů.
Takže sice je za vás plátcem ZP stát, ale výhoda je jen v tom, že u Vás nemusí být odvod alespoň z minima.
Re: Přivýdělek na MD
-----------------
děkuji moc za vysvětlení, jsem na RD, takže sjednat raději novou smlouvu (DPČ či DPP). Výhodnější je DPP, kde se jen platí daň, ale je to zas omezené hodinami...ale to bych nejspíš nepřekročila (jen do léta). A kdyby byla smlouva na DPČ, tak tam se platí sociální poj., daň a zdravotko (ale to se nedopočítává do minima - asi jediná výhoda).
Děkuji moc za objasnění. R.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2011 13:19
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, kdy si půjdu přivydělat do své práce jen na pár hodin v měsíci, můžu nastoupit na původní smlouvu či mi musí udělat novou smlouvu? a jaké mám výhody? Platí se stejně odvody jako na HPP nebo když jsem pojištěncem státu, mám nějaké výhody? Děkuji R.