Re: čerpání řádné dovolené
Máte smůlu, vaší povinností bylo, pokud jste chtěla dovolenou čerpat, o čerpání požádat. Dovolenou lze proplácet jen při skončení pracovního poměru. Není povinností zaměstnavatele upozorňovat nebo nechat zaměstnance automaticky čerpat dovolenou. Antidatovat žádnou žádost o čerpání dovolené samozřejmě nelze. Takže dovolená vám zůstane "schována" až po skončení rodičovské dovolené vám bude určena k čerpání. Bude krácena, za dobu rodičovské dovolené. A mimochodem o čerpání rodičovské dovolené jste si požádala ? To je také vaše povinnost. Pokud ne, a nechodíte do práce , zaměstnavatel bude mít za to že jste požádala tv. konkludentně, tj. do 3 let věku dítěte a případný dřívější nástup do práce není povinen vám umožnit. Je dobré, aby i zaměstnanci znali zákoník práce a věděli, že mají nejen práva , ale i povinnosti.
No, tak to mám tedy smůlu. O čerpání rodičovské dovolené jsem žádala.
Chci se ještě zeptat. Pokud tedy budu čerpat řádnou dovolenou po ukončení rodičovského příspěvku, bude dovolená krácena? Zameškala jsem 153 dnů + 6 svátků. Jestli chápu zákoník práce - za prvních 100 dnů je to 1/12 a potom za každých 21 pracovních dnů taky 1/12. Tak celkem 3/12?
Děkuji
Ano, přesně tak, dovolená bude krácená o 3/12 celoročního nároku.
Jinak zákoník práce je zde nahoře na liště v sekci zákony, tak budete-li mít někdy chvíli, je dobré do něj nahlédnout, určitě i v budoucnu by se vám některé věci mohly hodit, abyste se zbytečně, jako teď nepřipravila o různé nároky, díky neznalosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2011 15:58
Dobrý den, můžete mi někdo poradit. 26.5.2010 jsem ukončila PPM. U zaměsnavatele jsem nic nevyplnila ani nežádala a čekala na proplacení řádné dovolené. Většina mých kamarádek to tak měla - nemuseli nikoho žádat. Později jsem se dočetla, že jsem měla před koncem PPM zažádat o čerpání řádné dovolené za rok 2010 - cca 20 dnů a následně napsat žádost o čerpání rodičovské dovolené.Už to řešíme s účetní od září a ona neustále nic neví a zjišťuje. Je možné tuto žádost antidatovat?
Děkuji