Re: Výpověď ze zdr.důvodů a Dovolená 200
Přečetla jsem si to 2x, moc dotazu nerozumím, zkusím to. 11.12.2010 jste byla uznána práce schopnou, což je sobota. Budu předpokládat, že nepracujete ve směnovém provozu a že vaše prac.dny jsou po-pá. V prosinci 2010 tedy zbývá k "odpracování" 10 prac. dnů, z toho 1 Sv. Z-tel pro vás nemá práci, obdržela jste výpověď s tím, že těchto 10 dnů budete mít placeno průměrem, tedy je prosinec z hlediska z-tele pokrytý. Do 10.12. jste měla pravděpodobně placenou nemoc od OSSZ, tedy prosinec je "srovnaný". Měla jste zůstatek dovolené 3 dny z roku 2009. Opět předpokládám, že ve firmě je zákonný nárok 20 dnů. Pokud vám nebyla nařízena dovolená z roku 2009 do konce roku 2010, pak vám nárok na tuto dovolenou propadá, i když jste na neschopence. Pokud je ve firmě stanoven vyšší nárok na dovolenou, např. 25 dnů, pak tyto 3 dny mohou být proplaceny s vaším souhlasem. Pokud nesouhlasíte, převádějí se do dalšího - přespříštího roku. Nerozumím tomu, že máte v prosincovém výkazu čerpání 3 dnů dovolené z roku 2009 - měla jsem za to, že od 1.12-10.12. jste byla na pracovní neschopnosti. Není to spíše tak, že máte dovolenou proplacenou? Pokud máte vykázanou nemoc do 10.12., pak 10 dnů průměrem a proplacené 3 dny dovolené (za předpokladu, že je ve firmě stanoven nárok na dovolenou vyšší než zákonný), pak bych řekla, že je vše v pořádku, až na váš "souhlas" s proplacením dovolené, ale stejně jste ji chtěla proplatit, ne? To, že vám "přišla" jen proplacená dovolená za prosinec v pořádku není, zeptejte se mzdové, proč nemáte zaplaceno 10 dnů průměrem. Občas se stává, že mzdová nemá podklady, řízení běží chaoticky, špatná komunikace apod. a pravděpodobně, aby vám nezadala neplacené volno (když nevěděla co vykázat-pokud nebyly podklady) kdy by vám musela navíc srazit zdrav.poj. za nepl.volno, zadala ošetřování. V pořádku to není, ale také není nad domluvu - spojte se s ní a v klidu se s ní domluvte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2011 17:28
11.12.2010 jsem byla konečně uznána práce schopnou,ačkoliv uznána OZP.Zaměstnavatel mi poslal dopis s výpovědí,že pro mne nemá práci,ale že po dobu 2měsíců(od ledna 2011)a zbývajících 10dní v prosinci 2010 mi bude vyplácena mzda v průměru.Z roku 2009,jsem měla nevyčerpanou dovolenou 3dny.Avšak výplata mi nepřišla,jen proplacená dovolená.Do výkazu práce naše účetní napsala o-ošet.člena rodiny a napsala mi tam samozřejmě i čerpání dovolené.Na co myslím,nemá právo.Pokud mám v ruce výpoveď,pro nesehnání prac.místa,tak přeci nemohu mít ve výkazu čerpání dovolené,je to tak?Měla bych mít zaplacených 9prac.dní plus 1den svátek plus ty 3dny dovolené z roku 2009?Nebo jak to je?
Děkuji za odpověď