Re: Zápočťák nemoc
xy má pravdu, uvádím pro zajímavost poznatek z praxe:
Byla jsem přímo svědkem na ÚP, když pracovnice, která přijímala nového uchazeče, chtěla doložit zápočtový list s vysloveně doplněnou dobou nemoci ... Oni to skutečně někde nevědí, že na ZL se doby nemoci zaměstnavatelem neuvádějí, nehledě na to, že ne vždy tam sedí pracovníci, kteří znají právo. Optala jsem se na tu slečnu a s údivem jsem zjistila, že je to není ani z-ec ÚP, ale mladá dívčina z agentury práce, kterou na ÚP vyslali na půl roku - i úřady práce šetří na platech ..., pak se nedivím těm zkazkám, co ÚP po lidech někdy požaduje. Někdy jsou v tom, pravda, nevinně, ale někdy také ne.
Tak jsem našla tohle - http://www.zkracovatko.cz/0bf6 , ale nějak tam pořád nevidím oporu v nějakém zákoně....
taktéž ...hloupost, sice by se mohlo polemizovat o ... a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v nezaměstnanosti ..., ale z-tel dle mého názoru nemůže potvrzovat něco, co nevyplácí. To je stejné jako když občas čtu článek v odborných časopisech, že z-tel je povinen ohlásit nemoc v OL příslušné zdrav.poj. Další nesmysl, z-tel může, ale zákon mu to nenařizuje.
Řiďte se tímto a nečtěte časopisy, kde často píšou úplné blbosti
§ 313
(1) Při skončení pracovního poměru nebo dohody o pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat zaměstnanci potvrzení o
zaměstnání a uvést v něm
a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní poměr nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich trvání,
b) druh konaných prací,
c) dosaženou kvalifikaci,
d) zda byl pracovněprávní vztah zaměstnavatelem skončen z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem,
e) odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
f) zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou mají být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
g) údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II. pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro účely důchodového pojištění.
(2) Údaje o výši průměrného výdělku a o dalších skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na podporu v
nezaměstnanosti90) je zaměstnavatel povinen uvést na žádost zaměstnance v odděleném potvrzení.
>>>>>>>
>>>>>je
>>>>>stejné jako když občas čtu článek v odborných
>>>>>časopisech, že z-tel je povinen ohlásit nemoc v OL
>>>>>příslušné
>>>>>zdrav.poj. Další nesmysl, z-tel může, ale zákon mu to
>>>>>nenařizuje.
>>>>
>>>>Řiďte se tímto a nečtěte časopisy, kde často píšou
>>>>úplné blbosti
>>>>
>>>>§ 313
>>>>(1) Při skončení pracovního poměru nebo dohody o
>>>>pracovní činnosti je zaměstnavatel povinen vydat
>>>>zaměstnanci potvrzení o
>>>>zaměstnání a uvést v něm
>>>>a) údaje o zaměstnání, zda se jednalo o pracovní
>>>>poměr
>>>>nebo dohodu o pracovní činnosti a o době jejich
>>>>trvání,
>>>>b) druh konaných prací,
>>>>c) dosaženou kvalifikaci,
>>>>d) zda byl pracovněprávní vztah zaměstnavatelem
>>>>skončen z důvodu porušení povinnosti vyplývající z
>>>>právních
>>>>předpisů vztahujících se k zaměstnancem vykonávané
>>>>práci zvlášť hrubým způsobem,
>>>>e) odpracovanou dobu a další skutečnosti rozhodné pro
>>>>dosažení nejvýše přípustné expoziční doby,
>>>>f) zda ze zaměstnancovy mzdy jsou prováděny srážky, v
>>>>čí prospěch, jak vysoká je pohledávka, pro kterou
>>>>mají
>>>>být srážky dále prováděny, jaká je výše dosud
>>>>provedených srážek a jaké je pořadí pohledávky,
>>>>g) údaje o započitatelné době zaměstnání v I. a II.
>>>>pracovní kategorii za dobu před 1. lednem 1993 pro
>>>>účely
>>>>důchodového pojištění.
>>>>(2) Údaje o výši průměrného výdělku a o dalších
>>>>skutečnostech rozhodných pro posouzení nároku na
>>>>podporu v
>>>>nezaměstnanosti90) je zaměstnavatel povinen uvést na
>>>>žádost zaměstnance v odděleném potvrzení.
>>>co jste tím chtěla říci :)
>>
>>Že přesně tohle má obsahovat zápočtový list, takže ať
>>tohle ukáže tazatelka na Úřadu práce, když to tam
>>nevědí.
>
>Taky mi přijde na hlavu postavené, abych se zabývala
>nějakou nemocí, která už se zaměstnavatelem...nesouvisí
Já jsem teď odkázala jednoho bývalého zaměstnance, který marodil i po skončení prac. poměru (bylo to již v roce 2009) na MSSZ. Ti nemocenskou vypláceli a mají tam všechny údaje. Na potvz. o zaměstnání jsem pochopitelně neuváděla žádnou nemoc. Když čtu tu radu ve výše uvedeném odkaze, nestačím se divit. Tak nejprve správně odkáží na § 313, uvedou co tam má být uvedené (a nemoc tam není) a pak napíší, že v případě nemoci si má zaměstnavatel vyžádat potvz. zpět a dopsat nemoc. Fakt rada za všechny prachy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2011 19:27
Zaměstanec skončil dohodou k 30.11.2010, ještě před skončením PP onemocněl a nemoc trvala až do 9.1.2011 Nyní po mně výslovně chce, abych přepsala zápočťák s tím, že tam uvedu všechny nemoci za poslední rok včetně této se skončením 9.1.
Moc se mi to nezdá... Logicky bych tam uvedla nemoc jen do 30.11.2010, ale možná, že na pracáku chtějí znát ukončení nemoci, která začala ještě v pracovním poměru??? Poradíte? Díky