Re: poměr srážek přednostní 1. a2.třetin
Pokud víte, že se z první třetiny sráží bez pořadí, tak si to změňte, protože zejména v 1. třetině se musí zachovávat pořadí a to nepřednostních i přednostních pohledávek. U přednostních pohledávek je z tohoto pravidla výjimka pro výživné, které se vždy dostane na první místo přednostních pohledávek.
Re: poměr srážek přednostní 1. a2.třetin
reakce k ... - o § 280 jsem hovořila, ale omylem jsem napsala 279, ach ta čísla ..., proto jsem odpověď u ... nenašla. Omlouvám se za popletené číslo §. Takže dle vašich odpovědí jsem srážky vlastně prováděla správně, jen jsem ve svém "novém výkladu" zazmatkovala? Ohledně pořadí v první třetině, tedy: Změna oproti původnímu dotazu. Pokud bych měla přednostní pohledávku, 2. třetina nestačí k pokrytí, použiji i 1. třetinu (nemám nepřednostní pohl), další měsíc je doručena nepřednostní, ale má smůlu, protože v 1. třetině je v pořadí již přednostní a nepřednostní musí čekat na své pořadí, uff..., je to tak správně - můj původní dotaz a tento dotaz? Takže tomu rozumím dobře?? děkuji moc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 1. 2011 19:34
Dobrý den, jak rozumět § 279 OSŘ ... Přednostní pohledávky se uspokojují nejprve z druhé třetiny a teprve, nestačí-li tato třetina k jejich úhradě, uspokojují se spolu s ostatními pohledávkami z první třetiny.
Pokud jsem měla nepřednostní pohledávku, srážela jsem z 1. třetiny. Pak přišla přednostní pohledávka, i nadále jsem srážela nepřednostní z první třetiny a přednostní z druhé třetiny (i když přednostní byla např. 100000Kč). Když si přečtu nyní znovu §, přijde mi, že to vidím jinak, a to, že když byla doručena přednostní pohledávka, správně zůstává to, že je srážena z druhé třetiny, ale měla jsem srazit i z první třetiny s nepřednostní poměrně ...? nějak jsem zmatená, zda jsem do dělala dobře či nikoliv. Přitom vím, že z první třetiny se srážejí bez ohledu na pořadí, takže jsem to dělala špatně ?? ach jo, prosím odpověď