Plátce od 12/2010 - uplatnění DPH ze zás

• (neregistrovaný)

13. 1. 2011 7:06

Dobrý den.
    Od začátku prosince jsem se stal plátcem DPH. Jak jsem zjistil, tak mám možnost si nárokovat DPH ze zásob a majetku až 12 měsíců zpětně. Jak tomu můžu rozumět? Můžu si nárokovat DPH ze všeho, co jsem nakoupil za rok 2010? Tím myslím například počítače, tiskárny a mobily? U zásob to platí pro zásoby k datu registrace?
    Jak je to například s materiálem, který jsem nakoupil jako neplátce a vyfakturoval jako plátce? To již můžu normálně uplatnit?
    Moc tomu nerozumím, prosím někoho o osvětlení. Zákony nejsou zrovna nejsrozumitelnější čtení. :) Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2011 8:02

Maxx (neregistrovaný)

Re: Plátce od 12/2010 - uplatnění DPH ze
      Můžete si uplatnit z těch zásob, které máte v evidenci (inventura ke dni přihlášení k DPH), nakoupil jste je od plátce, v posledních 12 měsících a máte na ně daňový doklad. Chce to udělat inventuru a projít doklady. U nás byl FÚ na vytýkačce, chtěli inventuru a namátkově jsme dokládali pořizovací doklady k vybraným položkám.
      Stejně s majetkem.

DPH si uplatníte v té výši, v jaké je na nákupním dokladu. (pozor na ceny v inventuře, my jsme vzali ceny skladové a oni porovnávnávali s nákupním dokladem)

• 13. 1. 2011 8:10

Skaut (neregistrovaný)

Re: Plátce od 12/2010 - uplatnění DPH ze
      Děkuji za odpověď.
      Mám materiál nakoupený v listopadu a fakturoval jsem ho až v prosinci (to už jsem byl plátce). Takže ten si uplatním.
      A v roce 2010 jsem koupil notebook a tiskárnu, kterou dále používám. Takže tu uplatním také. Je to tak?
      moc děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).