Re: Platnost nové nezabavitelné částky
Já to chápu tak že novou nezabavitelnou částku uplatním poprvné v období v němž nastane ta ona zkutečnost . Ta zkutečnost nastala od 1.1.2011, tudíž bych to měla uplatnit v tom lednu z prosincové výplaty, kterou vyplatím v lednu. Protože logicky normativní náklady se zvedly od 1.1.2011, takže by měli dostat vyplacenou aktuální nezabavitelnou částku na živobytí.
Asi před rokem se tu na totéž ptal někdo jiný, já jsem tenkrát napsala z prosincové výplaty, protože jsem to takto slyšela na školení. Byla jsem zde sepsuta, že až od lednové výplaty. Každý si to vykládá jinak a mzdovky starejte se. Takže teď jsem za prosinec použila ještě staré.
očítat už za prosinec a uplatnit v lednu. Tak teď
sem
viklaná a nevím.
to program ještě nemá nastavené, a počítá to
taru, automaticky. Jak s tím. Já bych myslela, že
až
ých mzdách, ale nevím, také to teď řeším. Ale
ni jeden program to neumí spočítat
si před rokem se tu na totéž ptal někdo jiný, já jsem
krát napsala z prosincové výplaty, protože jsem to
akto slyšela na školení. Byla jsem zde sepsuta, že až
d lednové výplaty. Každý si to vykládá jinak a
vky starejte se. Takže teď jsem za prosinec použila
ště staré.
Dříve se to muselo vždy promítnout do částky výplaty za prosinec,
od určité doby ( mám pocit asi od 2008) už se sjednotili, že až od 1.1.,tedy ve výplatě za leden.
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=765071
http://business.center.cz/business/diskuze/zprava.aspx?id=764127
ti, co stále váhají, mrkněte třeba ještě do 4.odstavce sem:
http://www.mesec.cz/clanky/kolik-dostane-veritel-a-co-zustane-dluznikovi/
Co je váhajícím nejasného na větě §4 "uplatní plátce mzdy nově vypočtenou nezabavitelnou částku poprvé za výplatní období leden (tj. den do něhož připadne den 1.1.)"?
Nové základní nezabavitelné částky se počítají už v měsíci lednu 2011 tj. ze mzdy či jiného příjmu za prosinec 2010. Pracuji ve státní správě a naše ministerstvo (MPSV), které nařízení vydává, nám již nové nezabavitelné částky zapracovává do programu tak, aby od 1.1.daného roku, od kdy změna platí, platily a tudíž se použily pro výplatu, u mě z jiného příjmu, za měsíc prosinec. I na školeních nám to bylo takto sděleno. I naše mzdová tyto částky již také používá ve výplatě za měsíc prosinec.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 1. 2011 8:24
Dobrý den,
Prosím o názor. Dle nařízení vlády o nezabavitelných částkách musím uplatnit nezabavitelnou částku v aktuální výši od 1.1.2011 tzn. už v prosincové výplatě. Jenomže ve mzdovce pan Šubrt, krkolomným způsobem píše něco v tom smyslu, že nikoliv, nebo to možná špatně chápu.
Prosím tedy o názor zda uplatnit novou nezabavitelnou částku už od 1.1.2011 (takto bych to udělala) z prosincové výplaty, nebo jestli uplatnit novou nez. částku až od 1.2.2011 z lednové výplaty.
Děkuji.