Spolupracující osoba na autor.honorářích

• (neregistrovaný)

13. 1. 2011 10:40

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, když mám autorské honoráře jako OSVČ vedlejší, aby mi nepřesáhly částku 56 000,- za rok, můžu je přerozdělit na přítele jako spolupracující osobu? Ale nevím, jestli smlouvu musí sepsat přímo s mým zaměstnavatelem nebo může jen se mnou? Pracuje také na hlavní prac. poměr, takže by to měl také jako OSVČ vedlejší.
    děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 1. 2011 12:39

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Spolupracující osoba na autor.honorá
      Mám takový pocit :-) že spolupracující osoba musí být někdo z rodiny, že se to nevztahuje na autorské honoráře a že pokud by se v tomto případě psala smlouva, tak určitě ne s vaším zaměstnavatelem, ale vy se spolupracující osobou. Spolupracující osoba pak musí být přihlášená na sociálku a zdravotní poj. stejně tak, jako OSVČ, i když vedlejší. Ale určitě se někdo ještě ozve, aby Vám poradil.

• 13. 1. 2011 16:47

TAk jsem našla, že spolupracující osoba může být i jiná osoba ve společné domácnosti.

• 13. 1. 2011 22:06

Kat (neregistrovaný)

Děkuji.
      Právě jsem si také hledala v zákoníku. Osoby ve společné domácnosti jsou ty, které platí společně výživu, bydlení atd.nevím ale, co za doklady by mohlo stačit. Hypotéka je na přítele a inkaso taky. Odpad asi nestačí, popřípadě snad rádio nějaké nebo internet...? :-) Na přítele lze pak snad jen 30 %, když to není manžel. Akorát když pak půjdu na mateřskou v roce 2011 (plat z hlavního prac. poměru) a budu mít ty vedlejší autoráky, tak nevím, jestli i pak to můžu přerozdělit na přítele...

• 14. 1. 2011 14:32

Mrkněte ještě na § 13 zákona o dani z příjmů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).