Re: Proplacení dovolené???
Zaměstnankyně má možnost požádat o čerpání dovolené tak, aby jí navazovala na mateřskou dovolenou. Je to stejná částka jako když jí to proplatíte, takže jak to myslíte s tím rozhodnutím ve prospěch zaměstnance?
Nebo jste to myslel jinak a já to nepochopila?
Děkuji p. Líbo, velice si vážím Vašich odpovědí zde :o) Pochopila jste to dobře. Ale už si požádala o rodičovskou dovolenou, tak jsem jí to chtěl proplatit. Vím, že ji může čerpat i po této RD, ale každá korunka se jí teď hodí a chtěl jsem vyjít vstříc, neboť je to dobrý pracovník. Ale nechci se dopustit něčeho závažného. A taky nerozumím tomu, pokud by ji teda chtěla čerpat po RD, tak si má teď napsat žádost? RD přece nepatří do doby práce, tak aby nedošlo u této dovolené k jejímu krácení a nepřišla o ni vůbec. Tomuto nerozumím jak je to s jejím krácením :o(
A přiznám se, že by mě zajímalo opravdu, co a od koho mi může něco hrozit v případě tohoto. Neorientuji se v tom, kdo kontroluje tyto věci a jak závažný je to přestupek a jaký to může mít vliv na mě jako zaměstnavatele, když vpodstatě nikoho neošidím. Napadá mě snad jen, že by tato proplacená dovolená nemusela být daň. uznatelná (521)
Děkuji za vysvětlení :o))
Tak jestli je to tak dobrá pracovnice a vy jeden z mála uznalých šéfů, tak řekněte pracovnici ať si pořádá o ukončení RD třeba dnem 20. ledna (příklad) a zároveň od 21. ledna o čerpání (nikoli proplacení ) dovolené, povyčerpání dovolené ať si znovu od následujícího dne požádá o rodičovskou dovolenou do doby max. 3 let věku dítěte. A máte to v suchu oba. Tohle ovšem zaměstnavatel není povinen dělat.
>>>A pokud bych přesto zaměstnankyni po Mat.dovolené
>>>chtěl proplatit nevyčerpanou dovolenou a udělal to,
>>>Hrozí
>>>mi za to nějaký postih a kdo toto kontroluje???
>>>Bude se jednat o mé rozhodnutí ve prospěch
>>>zaměstnance
>>>:o(
>>>
Zaměstnankyně má možnost požádat o čerpání dovolené
>>tak, aby jí navazovala na mateřskou dovolenou. Je to
>>stejná částka jako když jí to proplatíte, takže jak
>>to
>>myslíte s tím rozhodnutím ve prospěch zaměstnance?
>>
>>Nebo jste to myslel jinak a já to nepochopila?
>
>Děkuji p. Líbo, velice si vážím Vašich odpovědí zde
>:o) Pochopila jste to dobře. Ale už si požádala o
>rodičovskou dovolenou, tak jsem jí to chtěl proplatit. Vím,
>že ji může čerpat i po této RD, ale každá korunka se
>jí teď hodí a chtěl jsem vyjít vstříc, neboť je to
>dobrý pracovník. Ale nechci se dopustit něčeho závažného.
>A taky nerozumím tomu, pokud by ji teda chtěla čerpat
>po RD, tak si má teď napsat žádost? RD přece nepatří
>do doby práce, tak aby nedošlo u této dovolené k jejímu
>krácení a nepřišla o ni vůbec. Tomuto nerozumím jak je
>to s jejím krácením :o(
>A přiznám se, že by mě zajímalo opravdu, co a od koho
>mi může něco hrozit v případě tohoto. Neorientuji se v
>tom, kdo kontroluje tyto věci a jak závažný je to
>přestupek a jaký to může mít vliv na mě jako
>zaměstnavatele, když vpodstatě nikoho neošidím. Napadá mě snad jen,
>že by tato proplacená dovolená nemusela být daň.
>uznatelná (521)
>Děkuji za vysvětlení :o))
Ten rozdíl mezi proplacením a čerpáním se projeví v ELDP a při případné nemoci nabo další mateřské to může ovlivnit denní vyměřovací základ, takže napadnout by to mohla sociálka.
Já nevím, jestli by se jí po RD dovolená krátila nebo ne, to záleží na konkrétních datech, někdy to těch 100 dnů nedá, takže to vyjde nastejno.
Ve vašem případě, kdy vy jste zaměstnavatel, ona může klidně přerušit RD, vy jí dáte vyčerpat dovolenou a požádá znovu o RD. Nevidím v tom problém.
Tak budeme postupovat takto (pokud chápu dobře):
1) napíše si žádost o čerpání dovolené ve výši 12 dnů od např. 20.1.2011 a z toho důvodu o přerušení dovolené s opětnovným nástupem na RD do věku 3 let dítěte od dne 7.2. nebo už od 5.2.?
A bude to tak v pořádku?
2) v ELDP je RD vyloučená doba že? A jak tam bude uvedena ta dovolená. Tak,že 01 a 02 nebude asi X?
3) když bude přece do věku 3.let dítěte doma, tak se určitě krátí dovolená, ne?? A pokud by tedy teď nepřerušila a nenapsala žádost o čerpání po RD, tak by o ni přišla?? Rozumím dobře :o)
Děkuji za trpělivost, prostě mi to nedá a chci znát odpovědi "o)
Pokud si ŘD čerpá hned po mateřské (ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou), vyčerpá celou nezkrácenou výměru. Pokud si o čerpání ŘD nepožádala, tak může požádat zaměstnavatele o přerušení rodičovské dovolené a vyčerpání řádné. Zda v tomto případě bude ta řádná krácená záleží na konkrétních datech - od kdy do kdy trvala mateřská, co se dělo před nástupem na mateřskou (např. marodila, pracovala apod.), jak dlouho byla po mateřské na rodičovské, než by tu řádnou začala čerpat apod. Pokud ji vůbec nevyčerpá (protože jí zaměstnavatel přerušení rodičovské nepovolí), tak je jí schována na dobu po rodičovské dovolené - a krácení opět záleží na konkrétních datech co kdy bylo. Ale může jí i propadnout - to v případě, že se po rodičovské nevrátí do práce, ale nastoupí na další mateřskou. Takže: od kdy do kdy té Vaší pracovnici trvala mateřská a co před ní dělala (byla nemocná od kdy do kdy apod)?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 1. 2011 9:53
Dobrý den,
chci se jen zeptat ohledně proplacení dovolené. Vím o existenci §222 odst. 2. a vím, že je to zde často řešené a také jsem si prošel diskuze.
Jde mi jen o to, že pro mě jako zaměstnavatele neexistuje žádná možnost proplatit dovolené jindy než ve výše uvedeném případě.
A pokud bych přesto zaměstnankyni po Mat.dovolené chtěl proplatit nevyčerpanou dovolenou a udělal to, Hrozí mi za to nějaký postih a kdo toto kontroluje???
Bude se jednat o mé rozhodnutí ve prospěch zaměstnance :o(
Děkuji za trpělivost, ale chci mít úplné jasno, přestože jsem laik.