Srážky ze mzdy

• (neregistrovaný)

15. 1. 2011 0:12

Stala se mi velice podivná věc.Pracoval jsem u firmy,kde přišel exekuční příkaz na částku 4000,-.Na dvou výplatních páskách byla srážka zaznamenaná a dostal jsem pokaždé o 2000,- méně.Považoval jsem věc za vyřízenou.Firma moc nefungovala,tak jsem odešel a byl cca měsíc na ÚP než jsem nastoupil do nového zaměstnání.Účetní mi vystavila zápočtový list a dole v kolonce bylo uvedeno,že byly prováděny srážky ze mzdy a dlužná částka je uhrazena.
    Za měsíc jsem nastoupil do nového zaměstnání a okamžitě přišel úplně stejný exekuční příkaz na tu samou částku.Když jsem se byl na dopravním.inspekt. infromovat,tak se paní velice divila.Papírově bylo vše zaplaceno,já dostal 2x po 2000,- méně,ale přesto nikdy peníze nepřišly na účet inspektorátu.Nakonec se zřejmě jedná o laxní přístup předchozího zaměstnavatele,který peníze stále zadržuje,ale jaksi opoměl informovat instituci,která příkaz vydala,že už u nich nepracuji.Velmi by mě zajímalo,jestli mu hrozí za tohle nějaká sankce.Částka jsem "znovu" uhradil ze svého na přepáčce,ale rád bych viděl peníze stržené,ale nikdy neodeslané bývalým zaměstnavatelem,zpátky ve své kapse.Děkuji za případné rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 1. 2011 7:16

MonikaM (neregistrovaný)

Re: srážky ze mzdy
      Je možné, že přišel exekuční příkaz, ale nepřišlo rozhodnutí o nabytí právní moci. Pokud zaměstnavatel obdrží exekuční příkaz, je povinnen Vám peníze tzv. deponovat, tedy je u sebe pozastavit, a až přijde rozhodnutí má je zaslat. Boužel tyto rozhodnutí chodí hodně pozdě. Mám názor, že deponoval a k odeslání už nedošlo. Některý zaměstnavatelé to řeší tak, že peníze stejně odesílají už při přijetí exekučního příkazu.. Každopádně, nějak zaurgovat doporučeným dopisem, kdy by Vám měli zaslat kopii bankovního výpisu, že srážky odeslali a kam. Nebo by Vám měli podat vyjádření jestli je deponují. S tím by jste pak mohl arumentovat dále.

• 15. 1. 2011 21:52

beta (neregistrovaný)

Ve své praxi jsem se setkala s případem, že z-tel srazil, neodeslal, protože neměl peníze a "šel" do insolvence. Bylo by dobré, pokud byste se mohl prokázat výplatní páskou, ze které je zřejmé, že vám byla srážka výkonu rozhodnutí sražena za mzdy a nechat si potvrdit z-telem. To bych udělala dřív a prokázala, než bych zaplatila v hotovosti.

• 16. 1. 2011 14:32

RenataH (neregistrovaný)

Já bych se nejdříve obrátila na bývalého zaměstnavatele,aby mi sdělil,z jakého důvodu peníze neposlal. Pokud bych zjistila, že proto, že neobdržel nabytí právní moci, zeptala bych se,zda informoval exekutora (soud, dopravní podnik ?, prostě toho,kdo exekuci nařídil), že jste v zaměstnání skončil a peníze vám strhli. Někdy zaměstnavatelé čekají na nabytí právní moci třeba i roky... Ten,kdo ex.nařídil, by měl ve vašem případě informovat bývalého zaměstnavatele, že exekuce byla zrušena a ten vám poté pošle vaše peníze zpět.

• 16. 1. 2011 18:06

... (neregistrovaný)

Nezvolil jste zrovna nejrychlejší způsob, jak se dostat k penězům.. Měl jste zaplatit u správního orgánu, který vydal exepříkaz - policejní pokuty dopr. insp. vymáhají celníci, ti by po vašem zaplacení zastavili řízení u prvního i druhého plátce mzdy. Jedině takto dostanete peníze - první zam-tel, i kdybyste mu před očima šermoval ústřižkama složenek nebo čímkoliv jiným, nesmí deponované peníze vyplatit. Obraťte se tedy na správní orgán, aby zastavil řízení. Zam-teli, který stále deponuje peníze, oznamte číslo účtu, kam chcete poslat peníze. Dluh musí být zaplacen včetně vzniklých exenákladů (200 Kč v r.2010, 500 Kč v r.2011).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).