Re: Student a podnikání
Zákon o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění:
http://business.center.cz/business/pravo/zakony/vzp-pojistne/
Skutečnost, že příjem z podnikání pro Vás není hlavním zdrojem příjmů ještě neznamená, že nemusíte platit zdravotní pojištění. Jako studentka pouze nemáte povinnost odvádět pojistné z minimálního vyměřovacího základu, ale jen z rozdílu příjmů a výdajů.
U SP záleží na tom, za kolik měsíců podnikání jste dosáhla uvedeného příjmu a jak velké jste měla výdaje.
Jestliže hrubý příjem z podnikání nepřesáhl částku 15 tis. Kč za rok, ani jste nevykázala daňovou ztrátu, tak nemusíte podat daňové přiznání.
K příjmům si můžete uplatnit výdaje ve výši 60% příjmů, tedy 3.240,- Kč. Pokud jste podnikala i v roce 2009 a uplatňovala jste prokázané výdaje, tak si ověřte, jestli jste v přiznání za rok 2009 nevykázala nějaké zásoby či pohledávky. Při změně způsobu uplatňování výdajů (ze skutečných na paušální) je třeba podat dodatečné přiznání a provést úpravy základu daně podle § 23/8 zákona o daních z příjmů.
Pokud jste zahájila podnikání až v roce 2010, nebo jste i v roce 2009 uplatňovala výdaje procentem z příjmů, tak budete mít daňový základ (do přehledu pro OSSZ) 2.160,- Kč a rozdíl příjmů a výdajů (do přehledu pro ZP) taktéž 2.160,- Kč.
SP: při tak nízkém daňovém základu Vám bez ohledu na počet měsíců podnikání nevznikne povinná účast na důchodovém pojištění OSVČ. Hranice pro povinnou účast za rok 2010 byla 56.901,- Kč při celoročním podnikání, tzn. průměrný měsíční daňový základ 4.741,75 Kč. Za rok 2010 nebudete doplácet žádné pojistné, ani nebudete v roce 2011 platit zálohy. Přehled o příjmech a výdajích ale podejte.
Zdravotní pojištění: příjmy po odečtení výdajů činily 2.160,- Kč, z toho pojistné na ZP činí 146,- Kč. Po podání přehledu o příjmech a výdajích byste měla platit zálohy, které odpovídají vypočítanému pojistnému a počtu měsíců podnikání. Pokud jste byla u ZP evidovaná jako OSVČ celý rok 2010, tak budete platit zálohy 13,- Kč (slovy:Třináctkorunčeských) měsíčně:-) Pokud jste byla registrovaná jako OSVČ pouze půl roku, tak budete platit zálohy 25,- Kč měsíčně.
Mockrát Vám děkuji za odpověď. Včera jsem seděla nad přehledem pro ZP a když jsem šla krok po kroku, tak jsem na základě přehledu nedošla k částce 146 Kč. Můžete mě prosím poradit, co mám napsat do přehledu, abych se dostala na tu danou částku 146 Kč. Moje účetní mi sama nedokáže poradit. Předem mockrát děkuji, jsme z této situace zoufalá.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 1. 2011 22:09
Dobrý den, jsem studentkou VŠ, tuto školu studuji denním studiem, k tomu mám ŽL na průvodcovskou činnosti. Živnost mám jako vedlejší. Nikdy jsem neplatila SP a ZP, nyní mě na zdravot.poj. řekli, že mám doplatit zálohy, že jich to nezajímá, že živnost mám jako vedlejší. Můžete mě prosím, poslat odkaz na zákon, kde to najdu, popřípadě prosím o vysvětlení. Mockrát děkuji