Zvýšení sazby pojistného OSSZ

• (neregistrovaný)

17. 1. 2011 9:04

prosím můžete mi někdo vysvětlit to zvýšení sazby nemocenského pojištění o to 1 % co mi to dá o proti roku 2010.máme do 25 zaměstnanců.děkuji moc

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2011 9:15

aba (neregistrovaný)

Re: zvýšení sazby pojistného OSSZ
      Malí zaměstnavatelé s průměrným měsíčním počtem zaměstnanců nižším než 26 si mohou dobrovolně zvolit, že budou platit pojistné na nemocenské pojištění ve vyšší sazbě a pak jim možnost odečtu náhrady mzdy zůstane zachována. Malý zaměstnavatel v tomto zvláštním režimu, do kterého se dobrovolně přihlásí, bude platit pojistné na nemocenské pojištění ve výši 3,3 % (místo 2,3 %) z vyměřovacího základu. To znamená, že celková sazba pojistného na sociální zabezpečení bude u tohoto zaměstnavatele činit 26 % (namísto 25 %); sazba pojistného, které platí zaměstnanec, přitom zůstává stejná – 6,5 % z vyměřovacího základu. Od odváděného pojistného si pak bude zaměstnavatel moci odečítat polovinu náhrady mzdy zúčtované a vyplacené jeho zaměstnancům za období prvních 21 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízené karantény.

• 17. 1. 2011 9:20

jaja80 (neregistrovaný)

když budu mít ugrdade účta na mzdy pro rok 2011 tak to mi bude dělat program sám ne.tato možnost nebyla v roce 2010?

děkuji to jsou změny to nejde ani stíhat se ve všem orientovat

• 17. 1. 2011 9:27

aba (neregistrovaný)

Program by Vám to měl sám provést pokud je aktuální. V roce 2010 byla možnost odečtu 1/2 náhrad, ale v roce 2011 již tato možnost není (tedy pokud si sami nezvolíte vyšší sazbu)... Pokud například máte vyšší nemocenost, pak by se tato sazba vyplatila...

• 17. 1. 2011 9:40

ivaaa (neregistrovaný)

děkuji moc za radu pěkný den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).