Reklamace - nevrácení peněz

• (neregistrovaný)

17. 1. 2011 11:57

Dobrý den,
    prosila bych o radu zkušeného právníka či človíčka, který se vyzná v reklamacích.
    V srpnu 2010 bylo objednáno zboží, uhrazeno převodem, následně zboží vyreklamováno a za část reklamace byla udělána objednávka náhradního zboží.
    Př. zboží 1200,- Kč zaplaceno, poté v celé částce vyreklamováno 1200,-, ale za 400,- bylo požadováno náhr. zboží. 800,- se vrátilo zpět na účet, 400,- si firma nechala na nové zboží. Nyní po 5 měsících zasláno zboží, ovšem na dobírku, že chtějí 400,- opět uhradit. Již 14 dní se snažím 400,- dostat od nich zpět, ovšem stále mi píši, že mi byla částka poslána dne 5.10. českou poštou šekovou poukázkou - žádná poukázka nedošla, peníze jsem nepřebírala ani nepodepisovala, prostě nejsou. Firma mi tvrdí, že pokud se šeková poukázka do 14 dní nepřevezme, automaticky se vrací zpět do firmy. Oni mi tvrdí, že se jim žádná poukázka zpět nevrátila, tudíž mají reklamaci ve stavu vyřízená a peníze že mi byly doručeny. Prosím je nějaká možnost se bránit?? Je nějak možné dokázat, že mi pošta pokázku neduručila ani nevyplatila?? Vždyť musí mít něco k tomu, že mi to poslali.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 1. 2011 12:21

Lukaso (neregistrovaný)

Re: reklamace - nevrácení peněz
      Právník ještě nejsem, ale PF UK jsem studoval, jednoduše, tvrdit mohou co chtějí, oni to musí prokázat, tedy musí doložit potvrzení, že Vám peníze zaslali a pokud Vy tvrdíte, že jste je neobdržela musí oni podat reklamaci provozovateli, že jste peníze neobdržela. Důkazní břemeno leží na nich. Je to tedy jejich problém. Šeková poukázka je doručována do vlastních rukou příjemce.

• 17. 1. 2011 13:13

Jana O. (neregistrovaný)

Děkuji moc, ale na koho se nyní mohu obrátit?? Tyto spory vyřeší pouze právník?? Nevím kolik peněz tedy právník v této věci stojí, je možné se obrátit i na ČOI nebo ta mi vůbec nepomůže. tady je to trvzení proti tvrzení a oni mi kopii dokladu poslat nechtějí. Já bych ráda peníze dostala zpět, i když se jedná pouze o 400,- Kč

• 19. 1. 2011 6:11

Lukaso (neregistrovaný)

Sazba právníka je od 1000 kč za hod výše, takže řešit to právní cestou by asi němělo smysl. Zásadní je - kupovala jste zboží jako firma, nebo jako spotřebitel ? Máte potvrzení firmy o podání a vyřízení reklamace

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).