Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

18. 1. 2011 8:37

Dobrý den,

měla bych následující dotaz. Rodičovský příspěvek jsem měla na 2 roky. To stejné, jsem měla nahlášené u zaměstnavatele, že na rodičovské dovolené budu 2 roky. Bohužel se zatím nemůžu vrátit do zaměstnání, požádala jsem zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítete.
    Mzdová účetní ted po mě chce podepsat prohlášení, že jsem osobou pečující o dítě do 7 let věku a nedávám ho do předškolního zařízení na víc jak 4 hodiny denně. Němela moc času to se mnou probírat, jen kdybych mela nejake příjmy do výše minimální mzdy, měla bych nějakou slevu na zdravotním pojistění.
    Můžete mi prosím vysvětlit, o co jde
    díky moc
    L.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 1. 2011 13:59

xJ (neregistrovaný)

Re: rodičovská dovolená
      Nevím, proč to na vás chtěla podepsat, ale pokud jste na rodičovské dovolené, tak je za vás plátcem ZP stát automaticky.
      A na RP budete ještě do třech let dítěte:
      § 7
      (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
      d) ženy na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění.
      To co po vás chtěla by platilo v případě neplaceného volna do čtyř let věku dítěte. To ale není váš případ.

• 18. 1. 2011 14:02

L. (neregistrovaný)

Dobrý den,

děkuji za odpověd, možná to mzdová účetní myslela, že jsem měla rodičovský příspěvek na 2 roky, a ted jsem si rodičovskou dovolenou prodloužila jeste o 1 rok.

• 18. 1. 2011 14:05

xJ (neregistrovaný)

Ale rodičovská dovolená je něco jiného než rodičovský příspěvek. Pokud zákon stanoví, že je plátcem za osobu, která je na rodičovské dovolené, je jedno, jestli pobírá příspěvek nebo ne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).