Re: rodičovská dovolená
Nevím, proč to na vás chtěla podepsat, ale pokud jste na rodičovské dovolené, tak je za vás plátcem ZP stát automaticky.
A na RP budete ještě do třech let dítěte:
§ 7
(1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:
d) ženy na mateřské a rodičovské dovolené a osoby pobírající peněžitou pomoc v mateřství podle předpisů o nemocenském pojištění.
To co po vás chtěla by platilo v případě neplaceného volna do čtyř let věku dítěte. To ale není váš případ.
Re: rodičovská dovolená
Ale rodičovská dovolená je něco jiného než rodičovský příspěvek. Pokud zákon stanoví, že je plátcem za osobu, která je na rodičovské dovolené, je jedno, jestli pobírá příspěvek nebo ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 1. 2011 8:37
Dobrý den,
měla bych následující dotaz. Rodičovský příspěvek jsem měla na 2 roky. To stejné, jsem měla nahlášené u zaměstnavatele, že na rodičovské dovolené budu 2 roky. Bohužel se zatím nemůžu vrátit do zaměstnání, požádala jsem zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou do 3 let věku dítete.
Mzdová účetní ted po mě chce podepsat prohlášení, že jsem osobou pečující o dítě do 7 let věku a nedávám ho do předškolního zařízení na víc jak 4 hodiny denně. Němela moc času to se mnou probírat, jen kdybych mela nejake příjmy do výše minimální mzdy, měla bych nějakou slevu na zdravotním pojistění.
Můžete mi prosím vysvětlit, o co jde
díky moc
L.