Re: Lékař - náhrada mzdy vs. neplacené v
Nebylo možno provést mimo pracovní dobu. Nařízení vlády jsem četla, takže jsem z toho pochopila, že by měl mít na určitou část dne nárok na náhradu mzdy. Zaměstnavatel o tom ale nechce nic slyšet. STejně tak již dříve, kdy jsem musela k zubaři, jehož ordinační hodiny se kryjí s mou pracovnou dobou. Tudíž jsem musela odejít asi o 2 hod dříve. Dotazovala jsem se, proč si musíme toto naddělat, když je v zák. práce uvedeno, že je nárok na náhradu mzdy. Zaměstnavatel odvětil s tím, že u něj tento nárok není.
Re: Lékař - náhrada mzdy vs. neplacené v
Buď to budete akceptovat a lékaře si nadělávat nebo si žádat o neplacené volno, protože zaměstnavatel vám neplacené volno sám bez vaší žádosti dát nesmí a nebo si můžete stěžovat na inspektorátu práce a nebo pokud by vám sice nedával neplacené volno, ale přesto by vám náhradu mzdy neplatil , mohla byste pravděpodobně také použít i § 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,
b) zaměstnavatel mu nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti (§ 141 odst. 1).
s nárokem na odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2011 8:34
Dobrý den,
zaměstnavatel v případě, že zaměstnanec chce jít k lékaři, požaduje po něm, aby si dané hodiny odpracoval, tzn. neposkytuje náhradu mzdy. V § 199 zákoníku práce je ale uvedeno, že
(1) Nemůže-li zaměstnanec konat práci pro jiné důležité osobní překážky v práci týkající se jeho osoby, než jsou uvedeny v § 191, je zaměstnavatel POVINEN poskytnout mu nejméně ve stanoveném rozsahu pracovní volno a ve stanovených případech i náhradu mzdy nebo platu podle odstavce 2. Náhrada mzdy nebo platu se poskytne ve výši průměrného výdělku.
Např. včera byl zaměstnanec celý den mimo kancelář a dnes donesl potvrzení od lékaře (bydlí v Brně a též byl u lékaře v Brně). Zaměstnavatel oznámil, že za toto bude mít neplacené volno. Dle výše uvedeného, by měl mít alespoň na část dne nárok na náhradu mzdy. Myslím si to dobře? Děkuji.