Daň.zvý.na dítě a potvrzení_PROSÍÍÍM

• (neregistrovaný)

19. 1. 2011 9:42

Dobrý den,

jsem od října na mateřské a teď jsem chtěla po naší účetní k daním potvrzení o uplatnění daň. zvýhodnění na dítě. Měla jsem je jen po část roku a poté manžel. Budu se dělat sama roční zúčtování..
    A teď můj problém, účetní mě vyhodila, že si to mám napsat sama. Ale já si myslím, že je to jejich povinnost, nebo se pletu??
    Můžete mě případně odkázat na nějaký předpis v kterém bych měla oporu???

Moc děkuji, opravdu si nevím rady :o(

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2011 10:22

xJ (neregistrovaný)

Re: Daň.zvý.na dítě a potvrzení_PROSÍÍÍM
      Když si budete sama podávat daňové přiznání, tak musíte mít vystaveno potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2010 a v něm musíte mít napsáno, za které měsíce jste uplatňovala zvýhodnění na dítě. A v době, kdy manžel začínal uplatňovat on zvýhodnění na děti u svého zaměstnavatele, musela vám účetní už tehdy pro jeho zaměstnavatele napsat potvrzení, od kdy neuplatňujete vy. Tak jaké potvrzení ještě potřebujete?

• 19. 1. 2011 10:56

IH (neregistrovaný)

Potřebuji to potvrzení pro manžela, neboť tam mají takovou dobrou p. účetní, která 1 měsíc uplatnila syna Jan a další se narodila dcera Jana a ona uplatnila opět 1 dítě místo dvou a tak to šlo celej rok, i přes urgence. No a teď chce, dodat od mého zaměstnavatele to potvrzení ještě jednou, že to údajně někam založila :o( A zároveň chci samozřejmě potvrzení i pro něj i pro letošek. Přestože jsem na mateřské, tak jsem přeci stále zaměstnanec. Nebo mu mám napsat čestné prohlášení?
      Musím mít vystaveno - na základě čeho. Byla jsem ji o oboje požádat a odešla jsem s tím viz výše (mým dotazem tady)
      Už jsem opravdu zoufalá :o( Mám to dát písemně nebo jak a kde najdu oporu, že mi to musí dát???
      Děkuji

• 19. 1. 2011 11:14

Líba (neregistrovaný)

Tak si to napište, ať vám to jenom potvrdí. Třeba je z vás zmatená a neví, jak to chcete.

• 19. 1. 2011 11:22

xJ (neregistrovaný)

Na takovou účetní vašeho manžela bych se tedy vyprdla a raději si sama udělal daňové přiznání. Alespoň bych měla jistotu, že tam mám uplatěno všechno. Jinak vaše účetní už vám jednou potvrzení vystavila a jestli na něm nebyla doba do kdy platí, tak platí na neurčito, tak není její problém, že ho manželova účetní někam zašantročila. Podejte si oba daňové přiznání, každý tam uplatní zvýhodnění na svoji část roku a máte klid. Na rok 2011 holt zkuste hodně poprosit vaši účetní, aby ho vystavila nové. Třeba to s čokoládou půjde líp.

• 19. 1. 2011 12:46

Lenka F. (neregistrovaný)

Také mám zkušenost s účetní mého manžela, která chtěla každý rok nové potvrzení. V tomto případě nebyl problém, vystavuji to já jako mzdová účetní, ale to samé bych udělala i pro jiného zaměstnance, přece nebudu dělat problém lidem, kteří nemohou za zaměstnavatele svého manžela (manželky). Možná by opravdu bylo řešením napsat si to sama a nechat jen potvrdit. Já jsem se setkala ještě s jinou věcí - v té samé firmě vyžadovali i na děti do 18 let potvrzení o studiu a nebylo možné paní účetní vysvětlit, že mají rodiče nárok na zvýhodnění na tyto děti vždy. Takže některé zaměstnance o zvýhodnění ošidila.
      Prokazujete podle par. 38I odst. 3 písm.i).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).