Re: DPH
>dobrý den, pokud nakoupím materiál s 20% DPH, které si
>nechám vrátit, protože jsem plátce,pak provedu nějaké
>úpravy na bytě Fo nepodnikatele, tak za práci na
>fakturu napíšu 10%DPH a materiál musím uvést samostatně s
>20% DPH. Je to tak?
Neni - fakturujete stavební práce 10%.
>Známý mě totiž přesvědčuje, že jeho účetní umí s jeho
>účetnictvím, má s.r.o., provést to, že nakoupí třeba
>okna na svůj dům a odečte si DPH a dál nic nemusí
>řešit, jako třeba, kde jsou ty okna ve firmě, proč nejsou
>na skladě, nebo že nemusí řešit, že je někomu prodal.
>Tak si teda říkám jak to dělá, že tu legislativu tak
>lehce obejde?
Asi ještě neměl kontrolu, nebo má zakázky, kde se pár oken "ztratí"
Řekla bych, že známý bude dost koukat, až mu přijde kontrola :-)))
Váš postup:
nakoupíte materiál s 20%, DPH si nárokujete
uděláte práci na bytě, vyfakturujete práce s 10% (v té opravě bude nejen Vaše práce, ale i ten materiál), samostatně tedy materiál na této fa s 20% neuvádíte. Kdybyste někomu jen ten materiál prodal (tedy bez práce), tak fakturujete s 20%.
děkuji, takže se mi potvrdilo, co jsem si myslel, a ještě se zeptám, stejná situace je i u jeho známých, kteří mu bezproblémů prodají jakýkoliv materiál bez DPH, tudíž ti známí to musí rozpustit do jiné zakázky, nebo je ještě jiná možnost? Protože oni to s tím DPH přece nakoupí? Tak proč by mu to dávali bez, když by o to DPH co zaplatili přišli, nebo spíš možná jestli mu to dávají bez přirážky.
Ti známí, pokud jsou plátci DPH, musí prodat s DPH. Sami pak problém nemají, protože zboží nakoupí a prodají. Nemusí tedy nic rozpouštět do jiné zakázky. Nesmí samozřejmě bez oprávněného důvodu prodávat pod cenou (bez marže, přirážky). Oprávněný důvod: delší dobu neprodejné zboží, poškozené zboží apod.
Pokud jsou ti známí neplátci, tak, i když nakoupí s DPH (nemohou si ho ale jako neplátci odečíst), prodávají bez DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 1. 2011 17:58
dobrý den, pokud nakoupím materiál s 20% DPH, které si nechám vrátit, protože jsem plátce,pak provedu nějaké úpravy na bytě Fo nepodnikatele, tak za práci na fakturu napíšu 10%DPH a materiál musím uvést samostatně s 20% DPH. Je to tak?
Známý mě totiž přesvědčuje, že jeho účetní umí s jeho účetnictvím, má s.r.o., provést to, že nakoupí třeba okna na svůj dům a odečte si DPH a dál nic nemusí řešit, jako třeba, kde jsou ty okna ve firmě, proč nejsou na skladě, nebo že nemusí řešit, že je někomu prodal. Tak si teda říkám jak to dělá, že tu legislativu tak lehce obejde?