Karenční doba

• (neregistrovaný)

19. 1. 2011 18:05

Dobrý večer, prosím Vás mám takový dotaz, nějak nemám už sílu to hledat v zákonech a potřebuji to rychle vědět. Při pracovní neschopnosti se neplatí první 3 dny nemoci - karenční doba, počítají se jako 3 dny pracovní - toho zaměstnance? Zbývajících 18 dní kalendářních je to placené jako náhrada. KDyž třeba za 21 dnů kalendářních má zaměstnanec pracovat jen 10 dnů, tak se mu náhrada proplácí jen z těch 7 dnů? Myslím si to dobře a nebo se to počítá, že prostě první 3kalendářní dny nic - je jedno jestli jsou pracovní nebo volno a pak zbytek náhrada? Děkuji za rady a odpověĎ.
    Já totiž v zaměstnání ještě nemocná nebyla.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 1. 2011 19:01

Líba (neregistrovaný)

Re: karenční doba
      Náhrada mzdy se platí jen za dny, kdy odpadla směna, tudíž jen za dny pracovní. Ty 3 dny neplacené se neplatí maximálně 24 hodin, aby nebyli znevýhodněni zaměstnanci s delší pracovní dobou.

• 19. 1. 2011 20:10

Blanka0001 (neregistrovaný)

Takže paní Líbo jestli jsem to dobře pochopila, tak když budu nemocná od 21.1 do 21.2., tak nedostanu zaplaceno 21.1., pak od pondělí 24.1. budu brát náhradu mzdy až do 10.2. a od 11.2. už nemocenskou z OSSZ. A náhradu beru jen za pracovní dny, kdy jsem měla pracovat - takže třeba jen za 5 dnů, když jsem třeba měla pracovat v tom období od 24.1. do 10.2. KDyž bch měla nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu.Myslím si to dobře? Děkuji za odpověď.

• 20. 1. 2011 1:22

Jaroslav Waldmann (neregistrovaný)

To jste to trochu zamotala. Od prvního dne si spočtete 3 neplacené směny, ale pokud v těchto směnách jste měla odpracovat více než 24 hodin, budete mít neplacených maximálně těch 24. Další hodiny a směny až do 10.2. už bude vyplácena náhrada a pak nemocenské. Nepravidelné rozvržení pracovní doby má ještě jedno nebezpečí - kdyby vyšla noční směna z 10. na 11.2., bude náhrada poskytnuta pouze do půlnoci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).