Zaměstnanec na RD-2. dítě a nově jednate

• (neregistrovaný)

19. 1. 2011 18:16

Dobrý den,
    trochu se mi zamotala situace. Jsem nyní na RD s prvním dítětem a do tří let věku dítěte budu nastupovat na druhou mateřskou dovolenou. Chtěla jsem se zeptat:

Jak je to, když jsem dostala nabídku vstoupit do nově vzniklého s.r.o. jako jednatel (nejsou tedy zatím žádné odměny ani plat, spíše si dělám zádní vrátka v případě, že by mě zaměstnavatel již nechtěl přijmout zpět - má takové choutky). Zajímá mě, zda nebudu mít problémy, v případě čerpání MD od zaměstnavatele a zároveň jako jednatelka (bez příjmu)... je-li to vůbec možné abych zase zbytečně nepřišla o mateřskou

Děkuji za moc všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2011 15:39

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec na RD-2. dítě a nově jed
      Pracovní poměr , v kterém nyní jste na RD rozhodně neukončujte,
      z funkce jednatele byste nebyla pojištěna již ze zákona, takže žádný nárok na peněžitou pomoc v mateřství byste pak neměla
      (v případě ukončeného pr.pom. Teď jste proti výpovědi chráněna a skončit by mohl jedině po oboustranné dohodě. A to nedělejte, máte před sebou 2.PPM) Jinak čerpat PPM z prac.poměru a současný výkon jednatelky se navzájem nepopírají. U jednatele nikdy nemůže jít o pracovní činnost na základě prac.smlouvy.

• 21. 1. 2011 17:22

RR (neregistrovaný)

Re: Zaměstnanec na RD-2. dítě a nově jed
      opravdu děkuji za odpověď. Pracovní poměr jsem ani ukončovat nechtěla, pořád bych ráda nastoupila i po 2. dítěti. Ale po mých vlastních zkušenostech (kdy ještě nikdy nevzal žádnou maminu zpět), tak si moc velké naděje nedělám. Většinou to ukončí nějakou dohodou. Proto jsem chtěla využít možnosti být jednatelkou v nové společnosti a když nic, tak si zajistit situaci právě po mateřské.
      Moje obava byla míněna spíše tím směrem, abych nepřišla kvůli jednatelství o mateřskou od zaměstnavatele. Vím, že to zní divně,ale když jsem vedle zaměstnání podnikala na ŽL, tak jsem podnikání musela na těch cca 28 týdnů přerušit. Proto se ptám,protože si neumím představit jak přerušit funkci jednatele. Ale pokud mi neplyne žádný příjem, myslím že by v tom sociálka nemusela vidět žádný problém, že? Děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).