Re: Daň.přiznání u taxi
Já si teda ale myslím, že to takhle nejde (náhrady z pracovních cest do nákladů), protože on jako taxislužba provádí přepravu osob, věcí, zvířat..., kdy vzniká obchodně-závazkový vztah mezi jím a klientem, je to podstata jeho podnikání. Definice pracovní cesty, na základě které by mu vznikl nárok na náhrady do nákladů, je daná v zákoníku práce a to rozhodně neodpovídá přepravě taxíkem. Na daňové přiznání v tomto případě mám stejný názor jako vy - buď od veškerých příjmů odečtu procentuelní náklady, nebo skutečné (bez náhrad na pracovní cesty) a mám základ daně.
Děkuji Vám za odpověď, já mu říkám už několik let ať mi ukáže to jeho daň. přiznání a co mu k tomu dává a že já se na to podívám, ale to se nikdy nestalo, protože zřejmě nechce, abych věděla jaké má příjmy a to vím, že stejně co vyjede na taxametr, tak daleko víc najede i bez taxametru, jen mě štve, že ze mně dělá blba a přitom tomu sám vůbec nerozumí, ale podle něj proč by ten jeho "účetní" zjišťoval kolik je za km , podle něj údajně 5,50 Kč, a plné km si počítá za 28 Kč a prázdné tady tím paušálem, ale má nárok si odečíst 1/5 z těch plných a tím už prý je nějak v mínusu. No řekla jsem mu, že taxikáři jsou zloději a neplatí žádné daně a přitom vím, že má tak 60 tis, měsíčně a ještě bere důchod (plný) protože byl na operaci se zády právě protože celý život sedí za volantem, ale 3 dny po operaci už zase jezdil, pořád nadává, jak se nedaří ale za 14 let to neopustil. No comment, jen nemám ráda, když nějaký primitiv, který umí točit jen volantem a má peněz jak šlupek, chce ze mně dělat blbce a ještě si pořád stěžuje. Přitom neplatí daně, a ještě mu stát platí nemocenskou a důchod. Mějte se pěkně.
Teda to bylo vyčerpávající :-))) Nerozčilujte se tak, škodí to a nestojí to za to :-) On pak bude FÚ prokazovat těch 5,50, 28,- i "prázdný paušál" a tu 1/5 - v tom jsem se trochu ztratila. Zkuste počkat ještě na nějaký názor, já s taxikama nemám zkušenost, třeba se někdo ještě ozve. Přeji pěkný den.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 1. 2011 9:43
Prosím všechny znalé problematiky, zda by mi někdo nevysvětlil, jak to funguje. Mam známého, který je taxikář, má osobní auto a vede DE. Respektive jednou za rok mu udělá dan.přiznání kamarád. Já dělám účetní a už jsem se mu několikrát snažila vysvětlit, že zřejmě mu dá jen vyjeté účtenky z taxametru + faktury co jezdí ještě pro firmu a to jsou jeho příjmy pak mu zřejmě paušálem 60% zohlední výdaje a zbytek se zdaní a to je celé. On mi tvrdí , že tak to vůbec není, že má nějaké km "plné" a nějaké "prázdné" a že už jenom tím je ve ztrátě. Tak bych to chtěla pochopit, jak to teda vlastně je? On si zřejmě plete to že si počítá do výdajů nějakou amortizaci za ujeté km a náhrady za spotřebu PHM.
Děkuji za vysvětlení.