Plátce DPH - zahraniční subjekty s nízkým příjmem

• (neregistrovaný)

10. 11. 2011 14:53

Dobrý den,

dostal jsem se do celkem negativní situace se kterou si nevím rady, tudíž budu vděčný za jakoukoliv radu.

Po dokončení školy jsem se nechal vyřadit z úřadu práce a doma se sám vzdělával na povolání, které jsem chtěl v budoucnu vykonávat (Grafik). To se povedlo, a začal jsem si vydělávat dohodami o provedení práce. To pro některé, zejména zahraniční zakázky nebylo dostatečné, a tudíž bylo potřeba zřídit si volnou živnost, abych se mohl plně postavit na vlastní nohy.

Díky zřízení živnosti se okamžitě zvýšily náklady, kvůli povinnosti platit vyšší zdravotní pojištění a začít platit sociální pojištění. Živnost jsem si zřídil teprve včera, tudíž mé předpoklady jsou zatím pouze teoretické.

Mám momentálně několik seriozních poptávek, ale všechny jsou ze zahraničí. Jakmile bych vyfakturoval práci pro zahraniční subjekt, stal bych se plátcem DPH, a tím pádem by na mně dolehla komplexní administrativa požadována po plátcích DPH (Archivace dokladů o nákladech, daňová přiznání za kvartály, atd...)

Jelikož v tomto směru nemám žádné vzděláni, tak se obávám, že si s tim sám asi nedokážu poradit. Určitě se po nějákém čase v tomto systému zorientuji, ale bude to určitě nějákou dobu trvat. Tím pádem se jednoznačně nabízí možnost vyhledat daňového poradce a účetního, ale při průměrných cenách, ktere si účetní a daňoví poradci účtují, si je nemohu dovolit.

Momentálně nemám žádný základní kapitál (Všechny finance šly převážně na licence softwaru) a pouze nízký příjem který tak akorát pokrývá náklady na základní životní potřeby, účty, pojištění, a uložení nějaké rezervy do budoucna.

Příjmy se ihned rapidně zvýší, jakmile budu moci díky živnosti přijmou poptávky ze zanraničí, ale tím se samozřejmě stanu plátcem DPH, a jelikož předpokládám, že platby za některé zakázky mohou podlehnout různým zdržením, obávám se že bych na konci stávajícího kvartálu jěště nemusel být dostatečně finančně zajištěný na to, abych si mohl dovolit účetního a daňového poradce, co by mi pomohl s daňovým přiznáním.

Jako jediné východisko zatím vidím pečlivě prostudovat daňový systém na vlastní pěst, a pokusit se veškeré daňové účetnictví provést sám, ale obávám se, že bych bez patřičné praxe mohl udělat nějakou zásadní chybu.

Tudíž, jako shrnutí, byl bych vděčný za jakékoliv rady, které by mi pomohly dostat se přes toto kritické období.

Předem děkuji,
    Ludvík

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 11. 2011 20:03

Rop

Náklady na pokuty bývají vyšší než náklady na účetní ... jako nový plátce DPH máte doma kontrolu hned ... tak to zvažte.

• 11. 11. 2011 14:22

Lenka (neregistrovaný)

Kolik asi tak může stát jednorázové vypracování přiznání k DPH, tisícovku? Tu byste snad mohl obětovat. Jestli si za 3 měsíce nedokážete vydělat ani 1000 Kč, tak to s tím Vaším podnikáním nevidím moc růžově.

Kdybyste se nechal od účetní "proškolit", jak si přiznání k DPH do budoucna vypracovávat sám, tak i celkově dost ušetříte. Při malém množství dokladů můžete používat free verze účetních programů, z těch nejznámějších jsou např. Money či Pohoda do určitého počtu dokladů zdarma. Stačilo by, abyste si nechal od někoho vysvětlit základní principy vystavování faktur u plátce DPH (pro tuzemského zákazníka, zahraničního zákazníka z EU, zahraničního zákazníka mimo EU atd.) a pak už budete jen používat Ctrl+C a na konci čtvrtletí Vám program sám vygeneruje přiznání.

Vzhledem k tomu, že o věcech ohledně DPH, jak sám přiznáváte, nevíte opravdu nic a problematika fakturace mimo ČR není nic zas tak jednoduchého, tak bych se přikláněla k tomu, rozhodně si alespoň zpočátku zajistit pomoc odborníka. Když nejste z oboru, tak sám se v tom podle mě "prostudováním daňového systému" jen tak nevyznáte, vždyť i odborníci mají kolikrát co dělat, aby si daňové zákony správně vyložili.

• 12. 11. 2011 15:21

Ludvík (neregistrovaný)

Děkuji za reakce,

popravdě jsem podle ceníku na které jsem narazil předpokládal jednorázový náklad cca 12 000,- Za konzultaci, proškolení a vypracování účetnictví. Jestli jsou ceny opravdu tak přívětivé, jak říkáte, tak v tom asi problém  nebude. Možná jsem narazil na špatný ceník.

Kolegu, který mi vysvětlil základní principy už mám.

Ještě jednou děkuji.

• 18. 11. 2011 13:17

L. (neregistrovaný)

Když jsem zběžně prolétla web, tak jsem narazila u jedné účetní firmy z Brna na ceny: 300 Kč za vypracování přiznání k DPH, za vedení daňové evidence 300 Kč měsíčně (při 30 dokladech za měsíc), přiznání k dani z příjmu za 10 Kč za 1 zpracovaný účetní doklad (míněno např. 1 fakturu). Doklady jim lze zasílat i naskenované mailem. Myslím, že podobných firem najdete více, když zapátráte.

Když Vám bude vést účetnictví (tedy ve vašem případě daňovou evidenci) účetní, tak se podle mě ani nebudete muset nechat nějak zvlášť školit. Protože pokud např. vystavíte špatně fakturu pro zahraničního zákazníka, tak účetní by si toho měla všimnout nejpozději příští měsíc při zaevidování této faktury (pokud vám to bude vést měsíčně) a hned Vás na to upozornit a vysvětlit Vám, jak to máte do budoucna dělat správně. Měla by to udělat ve svém vlastním zájmu, abyste to už měl příště dobře a ona s tím měla tím pádem méně práce.

Rozhodně bych si na Vašem místě vybrala několik firem a teď hned je oslovila s žádostí o nějakou cenovou nabídku pro vaši konkrétní situaci. Kdybyste se začal shánět po účetním až někdy těsně před termínem podání přiznání, to by mohlo být už poněkud pozdě.

• 18. 11. 2011 14:37

Rop

Ono už je pozdě teď ... daně se řeší v září ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).