Moc děkuji za odpověd´,ještě mám dotazy:
znovu bod 1. -stačí v PC s možností vytisknutí?
a druhý dotaz:
plátcem DPH se stanu od pondělí(mimochodem zde jsem četla že plátce jsem ode dne podání žádosti,tu jsem byla podat ve středu a paní na FU mi tvrdila že nee,že o tom musí "rozhodnout" tudíž jsem od pondělí...,bohužel jsem se zapoměla zeptat jak je to s vydanýma fakturama.
Pro potvrzenou přihlášku k DPH si jdu v pondělí,ale odběratele mám již ráno,mám jim tedy vystavit faktury s dph?Jako DIČ mám napsat DIČ CZ (číslo iČ)?
číslování faktur----do ted´ jako neplátce,mám pokračovat dalšímy čísly jako plátce?
1. finančák bude chtít vytisknutý ... já je tisknu jednou za rok
2. Plátcem se dle § 94 odst. 18 zákona o DPH stáváte datem účinnosti na registrace ... proto je lepší zažádat dostatečně dopředu ... ale v pondělí radši zavřete krám, protože k tomuto datu stejně musíte provést inventuru jestli budete chtít uplatnit nějaké odpočty zpětně :-)
Mám zatím pár malých odběratelů,není u nich problém vyměnit fakturu s dph,případně za dosavadní jako neplátce.
1. Jako DIČ mám napsat DIČ CZ (číslo iČ)?
2. číslování faktur----do ted´ jako neplátce,mám pokračovat dalšímy čísly jako plátce?
3. daň z příjmů - rozumím tomu správně že pokud mám výdaje menší než 60%(v mém případě) je lepší uplatnit daň z příjmů paušálem,pokud větší než 60% tak vést daňovou evidenci i za ůčelem podání daně z příjmů.Samozřejmě jako plátce dph vést evidenci musím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
10. 11. 2011 15:19
Dobrý den,
jsem OSVČ a mám malou provozovnu(výroba lahůdek),stala jsem se plátcem DPH a mám pár otázek...
1) MUSÍM si vést psaný peněžní deník,nebo stačí v PC,nebo je to jen na mě zdali ano či nikoliv?
2)Z čeho všeho mohu uplatnik nárok na vrácení DPH při podání prvního přiznání?Mohu uplatnit i třeba faktury souvisících s budováním provozovny(např. sádrokarton,zářivky,jističe,hasicí přístroj atd.) ?
3)přjaté,vydané faktury MUSÍ nebo NEMUSÍ obsahovat razítko a podpis ?
děkuji za odpověd´