Porušení pracovní smlouvy

• (neregistrovaný)

21. 1. 2011 8:31

Dobrý den, můj zaměstnavatel porušil pracovní smlouvu v několika bodech. Je možné z tohoto důvodu ukončit pracovní poměr ihned, nebo musí také být dodržena výpovědní lhůta?
    A můžu se nějak dožadovat nápravy, pokud jsem jeho nedbalostí přišla o peníze?
    Byly porušeny tyto body:
    Nezajistil dostatek práce, tedy 30h/týdně
    Nezvedl platový základ jak bylo uvedeno ve smlouvě
    Výplaty zásadně posílá až po termínu k tomu určeném
    A nedoplatil minimální mzdu, na kterou mám nárok, pokud mi nabylo umožneno pracovat, a tyto hodiny si řádně odpracovat.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2011 11:53

Kara (neregistrovaný)

Re: porušení pracovní smlouvy
      Možnost okamžitého zrušení pr. poměru zaměstnance z důvodu porušování smluvených údajů v zákoníku práce není. Je to možné jen z důvodu, pokud by Vám nevyplatil mzdu nebo její část po uplynutí 15 dnů po splatnosti (tzn. např. mzdu za listopad by nezaplatil ani 15. ledna).
      Ale můžete se domáhat doplacení, protože jestli máte smluvený úvazek 30 h týdně a zaměstnavatel Vám nemohl přidělovat práci, protože např. měl málo zakázek, náležela Vám náhrada mzdy za ty hodiny nepřidělování práce. On Vás nechával jen tak doma a neplatil náhradu?
      Mzdový základ a to, že se má zvýšit, jste si sjednali ve smlouvě? Nebo je jen vystaven mzdový výměr?

• 21. 1. 2011 12:17

Vendula Pokorná (neregistrovaný)

Re: porušení pracovní smlouvy
      Mzdový základ a jeho zvýšení je přímo ve smlouvě. Pracuji v úklidové firmě a mám na každý den klienta. Abych měla dost hodin (30/týdně) mi zaměstnavatel řekl, že musím uklízet velmi pomalu, abych měla hodiny. Takže jednoduše řečeno - okrádat klienty!!! A protože jsem svou práci odváděla jak byly klienti zvyklí, tak si prý nemám stěžovat na nedostatek hodin, a na nějaké náhrady nemám nárok. Když některý klient ten daný týden nechtěl úklid, tak jsem za něj náhradu nedostala, ale ani finanční. Byla jsem doma se zády po úrazu a bylo mi řečeno, že je to moje blbost. Dnes jsem se ohradila a dostala dohodu o rozvázání pp. A již to nemám více řešit!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).