Dobrý den,
odpovědi níže:
> 1) Paragon x Faktura
> - přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
> malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?
Podle mého názoru to u malých částek stačí. Pokud jste plátce DPH, musí paragon splňovat náležitosti zjednodušeného daňového dokladu.
> 2) Více účtu
> - jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
> účty, nebo je nutné mít vše v jednom.
Samozřejmě to možné je. Pro některé podnikatele, je to takto přehlednější. Můžete mít i dvě samostatné pokladny.
> 3) Osobní účet
> - mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
> se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.
Pokud tento účet nevyužíváte k podnikání (ve Vašem případě bych to nedoporučovala), nikde ho uvádět nebudete. Finanční úřad Vám při případné daňové kontrole bude prověřovat Vaše podnikatelské účty. Navíc lze kdykoliv prokázat z jakého účtu peníze na Váš účet přišly, tedy že se jedná o účet rodičů. Osvobození od daně darovací v I. skupině příbuzných § 19 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Poplatky za rozhlas a TV se ruší. Nahradí je stát. Lidé mohou přispívat doborovolně
Důležitý dokument pro seniory. Kdy budete potřebovat potvrzení o důchodu
Finanční správa upřesnila, kdy si podnikatelé mohou uplatnit odpočet DPH
Stát chce mít páku na ceny benzínu a nafty. Vláda schválila nový zákon
Evoluce hypoték: Jak se z antické zástavy stal pilíř moderní ekonomiky
Za švarcsystém už nemá hrozit pokuta pracovníkům, ale jen zaměstnavatelům
10. 11. 2011 17:52
Dobrý den,
začal jsem podnikat a setkal jsem se s některými problémy u kterých jsem nenašel řešení ani na internetu, proto bych
se rád informoval u Vaší redakce.
1) Paragon x Faktura
- přichází mi celkem malé platby (40-200 Kč) na bankovní účet od zákazníků, a tak řeším dilema, zda je vždy nutné i na tak
malé položky vytvářet fakturu. Nestačí jen k balíčku přidat klasicky vyplněný paragon?
2) Více účtu
- jelikož mám dva různé internetové obchody, rád bych oddělil platby. Je možné dostávat platby za podnikání na dva
účty, nebo je nutné mít vše v jednom.
3) Osobní účet
- mám také osobní účet na který mi rodiče zasílají peníze. Rád bych se optal, jestli tento příjem nemusím danit, nebo jak
se u případné kontroly dokáže, že to nejsou peníze z podnikání.
Mnohokrát děkuji za vysvětlení mých otázek.
S pozdravem
Luboš Tomešek