Re: cybně uplatněná sleva na dani
Jak víte, že žena uplatnila. Viděla jste daňové přiznání. Jinak muž, když je žena OSVČ nic nedokládá, jen rodné listy, případně potvrzení o studiu. Žena pak, pokud by chtěla uplatnit děti, musela by doložit potvrzení zaměstnavatele manžela, že úlevy neuplatnil. Takže pokud jste takové potvrzení nevystavili, finanční úřad ji uplatnění úlev neuznal.
Ano daňové přiznání jsem viděla, opravdu v něm žena OSVČ měla uplatněné obě děti a byl ji za oba roky vlyplacen daňový bonus. Domnívala se, že manžel děti neuplatnil právě na základě potvrzení vydaného manželovým zaměstnavatelem. To byl však omyl, manželovi zaměstnavatel uplatňoval děti také.
Není pravda, že muž, když je žena OSVČ, nic nedokládá. Pokud nemá zaměstnavatele, dokládá čestné prohlášení. Tady vidím chybu na straně manželova zaměstnavatele, který uplatnil děti, přestože neměl čestné prohlášení, že žena neuplatňuje, a ještě navíc vydal lživé potvrzení. Měl by opravit manželův zaměstnavatel.
Děkuji za názory, je pravda, že tím chybným potvrzením to vše vzniklo. Jenže zaměstnavatel nyní tvrdí, že má podepsané Prohlášení a tudíž je u něj vše v pořádku. Manžel, zřejmě podepisoval ani nevěděl co podepisuje :-(. Je mi jasné, že někdo to opravit musí, jen nevím jak. Pokud to neudělá zaměstnavatel musí žena OSVČ podat dodatečné přiznání za r. 2008 a 2009?
Jestliže existuje to nepravdivé potvrzení, tak nemůže zaměstnavatel tvrdit, že je vše vpořádku. A to, že nemá doložené čestné prohlášení od manželky mu také nevadí?
Ovšem vzhledem k tomu, že by to za tu nezodpovědnou účetní odnesla ta nová, tak by měli manželovi vystavit potvzení o zdanitelných příjmech a on by si měl podat daňové přiznání a rozdíl zaplatit.
Nejspíš to zaměstnavateli nevadí, protože od manželky nikdy nic nechtěli a ona nic nedokládala. Takže manžel zažádá u zaměstnavatele o Potvrzení o příjmech za r. 2010 a podá přiznání za r. 2010 na Fú? Ale kam napíše ty chybně uplatněné slevy, aby mohl doplatit rozdíl? Omlouvám se, ale nějak se do toho motám :-)
Není zač.
>>>
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>Není pravda, že muž, když je žena OSVČ, nic
>>>>>>nedokládá.
>>>>>>Pokud nemá zaměstnavatele, dokládá čestné prohlášení.
>>>>>>
>>>>>>Tady vidím chybu na straně manželova zaměstnavatele,
>>>>>>který uplatnil děti, přestože neměl čestné
>>>>>>prohlášení,
>>>>>>že žena neuplatňuje, a ještě navíc vydal lživé
>>>>>>potvrzení. Měl by opravit manželův zaměstnavatel.
>>>>>
>>>>>Děkuji za názory, je pravda, že tím chybným
>>>>>potvrzením
>>>>>to vše vzniklo. Jenže zaměstnavatel nyní tvrdí, že má
>>>>>podepsané Prohlášení a tudíž je u něj vše v pořádku.
>>>>>Manžel, zřejmě podepisoval ani nevěděl co podepisuje
>>>>>:-(. Je mi jasné, že někdo to opravit musí, jen
>>>>>nevím
>>>>>jak. Pokud to neudělá zaměstnavatel musí žena OSVČ
>>>>>podat dodatečné přiznání za r. 2008 a 2009?
>>>>
>>>>Jestliže existuje to nepravdivé potvrzení, tak nemůže
>>>>zaměstnavatel tvrdit, že je vše vpořádku. A to, že
>>>>nemá doložené čestné prohlášení od manželky mu také
>>>>nevadí?
>>>>
>>>>Ovšem vzhledem k tomu, že by to za tu nezodpovědnou
>>>>účetní odnesla ta nová, tak by měli manželovi
>>>>vystavit
>>>>potvzení o zdanitelných příjmech a on by si měl podat
>>>>daňové přiznání a rozdíl zaplatit.
>>>
>>>Nejspíš to zaměstnavateli nevadí, protože od manželky
>>>nikdy nic nechtěli a ona nic nedokládala. Takže
>>>manžel zažádá u zaměstnavatele o Potvrzení o příjmech
>>>za r.
>>>2010 a podá přiznání za r. 2010 na Fú? Ale kam napíše
>>>ty chybně uplatněné slevy, aby mohl doplatit rozdíl?
>>>Omlouvám se, ale nějak se do toho motám :-)
>>
>>Ne, za rok 2008 a 2009. 2010 už si zohlední manželka
>>ve svém DP, jistě ho ještě nemá hotové.
>
>Jasně že nemá, budu jí ho teprve dělat :-). Už mi
>konečně blesklo. Moc děkuju za rady a trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 1. 2011 13:07
Dobrý den,
mám tady pěkný průšvih a nevím jak nejlépe opravit.
Žena OSVČ, si ve svém přiznání za r. 2008 a 2009 uplatnila slevu na dani na své 2 děti. Manžel je zaměstnaný, v roce 2008 doložil potvrzení, že neuplatňuje slevu na děti a z tohoto důvodu ji uplatnila paní. Když jsem po ní chtěla pro rok 2010 opět toto potvrzení, u manžela se změnila účetní a ta zjistila, že manžel si vesele uplaťnuje slevu na obě děti již od roku 2005. Takže sleva za rok 2008 a 2009 byla uplaněna 2x (u obou manželů). Co teď s tím???? poradí mi prosím někdo?
Děkuji