OSVČ-vedlejší chce zaměstnant důchodce

• (neregistrovaný)

21. 1. 2011 14:01

Dobrý den,
    v roce 2010 jsem na střeše domu zprovoznil malou fotovoltaickou elektrárnu a jelikož jsem jinak zaměstnán na hlavní pracovní poměr jinde, stala se ze mě osoba s vedlejší samostatně výdělečnou činností. Z důvodů spíše sociálních chci zaměstnat důchodce na základě Dohody o provedení práce, ale jako novopečený podnikatel bez znalosti účetnictví a podnikatelských povinností nevím, jaký to pro mě může mít dopad. Jsem standardně nahlášen jako osoba s vedlejší SVČ u zdravotní pojišťovny (neplatím zálohy jelikož jsem zaměstnanec), na sociálce (neplatím sociální pojištění jelikož nedosáhnu limitu od kterého vzniká povinnost) a finančáku (platím daně jako fyzická osoba). Pokud důchodce zaměstnám a peníze (cca 20.000 Kč) mu v průběhu roku 2011 vyplatím, jaké nové povinnosti pro mě z toho vyplynou? Vím, že nebudu muset odvádět zdravotní a sociální, jelikož u DPP není povinnost pojištění platit, ale jak je to v případě odvodů daní za zaměstnaného důchodce? Budu muset odvádět zálohu? A důchodce bude muset podávat daňové přiznání?
    Předem moc děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).