"Kurzový" rozdíl - daňová evidence

• (neregistrovaný)

21. 1. 2011 19:28

Prosím o radu, ke dni DUZP (DPH) 30.10. mi vychází celková částka po přepočtu kurzem k tomuto dni 36.907Kč, DPH 6.151Kč a základ 30.756Kč, uvedu do přiznání k DPH.
    Peníze mi přišli na účet až 3.11. - tam je kurz jiný, takže mi vychází celková částka 36.750Kč jak zavedu do peněžního deníku? Zkoušela jsem Celkový příjem 36.750Kč, DPH 6.151Kč, základ 30.756 (zdanitelný DPFO) a částku 157, která vychází rozdílem dát do nedaňových výdajů. Tak mi to radí moje daňová poradkyně, tak nevím, jestli to tak dělám dobře. Prý pokud by to bylo obráceně a vycházel větší příjem, tak ten bych měla zdanit (DPFO).
    Moc díky!!!!!!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 1. 2011 19:59

Olda (neregistrovaný)

Re: "Kurzový" rozdíl - daňová evidence
      No nevím, jak dobře Vám radí daňová poradkyně. V DE se kurzové rozdíly neevidují!! Rozhodující je evidování daňových příjmů a výdajů. V evidenci DPH jste kurzem, kterám používáte (denní, pevný?), přepočetla fakturu ,vypočetla DPH a odvedla. Přijatou platbu přepočítáte používaným kurzem na Kč, odečtete odvedenou DPH a výsledek je zdanitelný příjem.

• 21. 1. 2011 20:13

lenka712009 (neregistrovaný)

Já mám také tento problém v DE. Vystavíme fakturu v EURO, přepočítám dle kurzu ČNB samozřejmě i DPH, které následně odvedeme FÚ. V dnešní době je samozřejmé, že partner fakturu uhradí zhruba za 2-3 měsíce, a ještě se nikdy nestalo, že by uhradil fakturu výšší nežli je přepočet dle výše uvedeného kurzu. Já úhradu naúčtuji do deníku, tak je je faktura v knize faktur a rozdíl naúčtuji do příjmu mínusem. Nevím, proč bychom tento rozdíl měli účtovat "nedaňově", stačí, že již to DPH odvedeme FÚ vyšší nežli parner uhradí. Samozřejmě, že pojmy jako kurzový rozdíl, nedaňové příjmy se v DE moc nepoužívají, ale ti kdo účtují jak účetnictví tak DE tak vše určitě pochopí.

• 21. 1. 2011 20:32

Olda (neregistrovaný)

Právě vidím, že nepochopí!!! DE má jinou filosofii e nevychází z účetnictví!!! V DE vedete fakturu v knize pohledávek v částce, kterou jste vypočetla k DUZP. Až přijde platba (i když v přepočtu v liné výši), fakturu v knize pohledávek uvedu jako zaplacenou, v DE pak uvedu do zdanitelných příjmů (obdržená částka - odvedené DPH) a stejné DPH jako na výstupu. V DE je nutno si uvědomit, že knihy pohledávek a závazků nemají vazbu na evidenci zdanitelných příjmů a výdajů!

• 21. 1. 2011 20:37

belohi07 (neregistrovaný)

>>>>Prosím o radu, ke dni DUZP (DPH) 30.10. mi vychází
      >>>>celková částka po přepočtu kurzem k tomuto dni
      >>>>36.907Kč,
      >>>>DPH 6.151Kč a základ 30.756Kč, uvedu do přiznání k
      >>>>DPH.
      >>>>Peníze mi přišli na účet až 3.11. - tam je kurz jiný,
      >>>>takže mi vychází celková částka 36.750Kč jak zavedu
      >>>>do
      >>>>peněžního deníku? Zkoušela jsem Celkový příjem
      >>>>36.750Kč, DPH 6.151Kč, základ 30.756 (zdanitelný
      >>>>DPFO) a
      >>>>částku 157, která vychází rozdílem dát do nedaňových
      >>>>výdajů. Tak mi to radí moje daňová poradkyně, tak
      >>>>nevím,
      >>>>jestli to tak dělám dobře. Prý pokud by to bylo
      >>>>obráceně a vycházel větší příjem, tak ten bych měla
      >>>>zdanit
      >>>>(DPFO).
      >>>>Moc díky!!!!!!!

>>
      >Právě vidím, že nepochopí!!! DE má jinou filosofii e
      >nevychází z účetnictví!!! V DE vedete fakturu v knize
      >pohledávek v částce, kterou jste vypočetla k DUZP. Až
      >přijde platba (i když v přepočtu v liné výši), fakturu
      >v knize pohledávek uvedu jako zaplacenou, v DE pak
      >uvedu do zdanitelných příjmů (obdržená částka - odvedené
      >DPH) a stejné DPH jako na výstupu. V DE je nutno si
      >uvědomit, že knihy pohledávek a závazků nemají vazbu na
      >evidenci zdanitelných příjmů a výdajů!

Oldo, zkusila jsem to dát do DE tak, jak jste psal a myslím,že to je v pohodě. Prostě jen je jiná částka u DPH a jiná u evidence příjmů, kde odečtu DPH, které jsem vypočítala předtím. V konečné fázi jde o "pár" korun.. Chápu, že v DE nevznikají kurzové rozdíly, takže pak o nich vlastně nemohu ani "účtovat".
      Tak snad už jsem to správně pochopila a mohu Vám tedy poděkovat!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).