Dobrý den,
ukončením pracovního poměru se stáváte OSVČ hlavní. Budete sice pobírat nemocenské dávky, ale ze zaměstnání. OSVČ nemusí platit měsíční zálohy na pojistné, pokud po celý kalendářní měsíc pobírá nemocenské dávky z pojištění OSVČ. Domnívám se, že by bylo nejjednodušší na čas podnikání přerušit. Nezapoměňte přerušení ohlásit také na ZP a ČSSZ.
Viz například: Končíte v práci, při které jste si jako OSVČ přivydělávali? Na peníze z pracáku zapomeňte
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 11. 2011 22:57
Dobrý den,
ke dni 29.2.2012 mi končí hlavní pracovní poměr na dobu určitou. Současně jsem OSVČ vedlejší. Momentálně jsem těhotná a mám rizikové těhotenství s předpokladem pracovní neschopnosti až do nástupu na mateřskou dovolenou. Chci se Vás zeptat, jak to bude v případě, kdy mi skončí pracovní poměr, já budu i nadále v pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství a k tomu budu provozovat živnost, která nenaruší léčebný proces - budu v této době brána také jako OSVČ vedlejší?
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Šafránková