Vyporadaci koeficient-prosim p. Janu N.

• (neregistrovaný)

24. 1. 2011 13:05

Dobrý den, prosím, paní Jano - od září máme dodávky na slovensko a tudíž osvobozená plnění, spočítala jsem koeficient za celý rok 2010 a vyšel 0,92. :-( Chci se ujistit - protože mám 0,92, musím v přiznání za 4.q udělat pokrácení DPH na vstupu o tuto výši za celý rok?
    Nedaří se mi to do programu dostat, tak se ujišťuju, jestli je to tak a prosím jestli byste mi mohla poradit kam to dostat do přiznání. Vedeme daňovou evidenci. Moc děkuju, Bára

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 1. 2011 13:14

Jana N. (neregistrovaný)

Re: vyporadaci koeficient-prosim p. Janu
      nevím, jestli vám správně pomohu. každý měsíc, či Q by se měly krátit vstupy -přijatá plnění určená ke krácení koeficientem, který vyšel z loňských údajů a je zálohový pro rok 2010.
      z údajů hlášení roku 2010 dohromady se pak přepočte nový koeficient za rok 2010, který je zase zálohový pro rok 2011 a celý rok se používá.
      rozdíl mezi skutečně nárokovanými částkami za rok 2010 a jejich
      pronásobením nově přepočteným koeficientem z přiznání za celý rok 2010 je buď zvýšením nebo snížením odpočtu - ročního vypořádání

• 24. 1. 2011 13:29

Baara (neregistrovaný)

**** děkuju moc, tak si myslím, že to chápu dobře. Loni jsme neměli žádná osvobozená plnění, až letos od září to Slovensko. Proto z roku 2009 nemám žádný koeficient, který by byl zálohový pro rok 2010. Takže až za rok 2010 poprvé řeším koeficient. Po nastudování jsem si to myslela tak jak to píšete - musím přepočítat všechna přijatá plnění koeficientem a v teď sestavovaném přiznání za 4. Q srovnat za celý rok 2010.
      Doufám, že moje úvaha je správná i podle toho co píšete. Tak jsem si to myslela, ale přemluvit program, aby mi to dostal do priznání se mi nedařilo, tak jsem myslela, že to mám špatně.
      Když to nepůjde, asi to udělám nějak ručně... děkuji. B.

• 24. 1. 2011 15:34

uctarna@anezka-tyn.cz (neregistrovaný)

Dobrý den, již několik let pracuji s koef. DPH, protože máme osvobozená plnění , v roce 2009 mi poprvé vyšel vypoř. koef. 1 - tak jsem celý rok 2010 nemusela DPH ktrátit, letos mi vypoř. koef. (řádek 53 - změna odpočtu) vyšel 0,93 a tak bude v roce 2011 používat tento koef.. Rok 2010 nebudu nijak krátit do ř. 52 (odpočet) daň přiznání napíši 1. Takto to mám potvrzené i od FÚ. Zítra si to raději ještě nechám odsouhlasit.
      Jitka

• 24. 1. 2011 18:07

Jana N. (neregistrovaný)

ano a celý rok 2011 budete faktury určené ke krácení krátit na vstupu x 0,93 , na konci r. 2011 uděláte přepočet ze všech 12 přiznání a vyjde vám třeba koef. 0,94,nebo 0,90 a tak se narovnají uplatněné a pokrácené odpočty v jednotlivých měsících roku 2011
      v přiznání za 12/2011

• 24. 1. 2011 18:30

Baara (neregistrovaný)

tak se přiznám, že už tomu nerozumím vůbec, psala jsem tento dotaz již ráno a tam mi paní odpověděla, že z důvodu jenom dodávek do EU vůbec krátit nemusím ať si přečtu par. 72.... ale i po prostudování v tom pořád nemám jasno, prosím ještě jednou o radu příp. upřesnění - činnost je nákup a prodej zboží, plátce DPH, začal dodávat na SLovensko, kdyby totéž udělal v tuzemku, je to plnění s daní. Musím krátit nebo ne? Měla jsem počítat koeficient? mohla jsem ho i spočítat špatně... nevím, děkuji moc všem za radu, B.

• 24. 1. 2011 19:17

Jana N. (neregistrovaný)

podle mne, už se taky zamotávám, pokud nemáte osvobozená plnění na ř. 50 bez nároku na odpočet, pak vám nemůže vyjít koeficient. nižší jak jedna, tedy plný nárok bez krácení, pokud máte plnění na ř. 50 - čím víc, tím nižší koeficient

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).