Jak na úrok z prodlení ??? - prosím

• (neregistrovaný)

25. 1. 2011 8:41

Dobrý den,
    v roce 2010 nám byl z FÚ vyčíslen úrok z prodlení za opožděnou platbu zálohy DPPO. Úrok jsem zaúčtovala na 545.
    V účtová osnově jsem zaškrtla, že tento účet neovlivňuje základ daně. Přesto mi ho ve výkazu zisku a ztrát snižuje (v rozvaze je na řádku 27). Je to správně?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 1. 2011 8:59

anka (neregistrovaný)

Re: jak na úrok z prodlení ??? - prosím
      Ve výkazu zisku přece neni základ daně, ale výsledek hospodaření.
      Ten je snížený správně

• 25. 1. 2011 9:08

rRenata (neregistrovaný)

V rozvaze a výkazu zisku a ztrát je to správně, tam Vám výsledek hospodaření ovlivňují veškeré nákladové účty, i ty nedaňové (účetní závěrka). Účet 545 a všechny ostatní nedaňové účty vyvedete na řádku 40 daňového přiznání jako položku zvyšující základ daně (daňová závěrka).

• 25. 1. 2011 10:03

vz (neregistrovaný)

Omlouvám se, samozřejmě jsem myslela základ daňového přiznání ale zrovna jsem taky dělala výkaz, tak jsem na něco jiného myslela a něco jiného psala.

V přiznání DPPO mám na ř. 40 všechny nedaňové (repre .. apod.) kromě těch úroků i když mám v programu zaškrtnuto, že tento účet základ daně neovlivňuje.
      Mám tedy nějak špatně nastaveno? Měly by ty úroky na ř. 40 správně být. Je to tak?

• 25. 1. 2011 10:12

rRenata (neregistrovaný)

Nevím, co máte za program, je možné, že i když zaškrtnete účet 545 jako nedaňový, tak Vám jako nedaňový nevyjede, protože na účet 545 můžete účtovat i úroky a sankce z obchodně-závazkových vztahů, které, když jsou zaplaceny, jsou daňovými náklady. Úroky a pokuty ze zákona - tedy penále od FÚ není daňovým nákladem, ani když je zaplatíte.

• 25. 1. 2011 10:23

vz (neregistrovaný)

Mám program PREMIER. Asi se budu muset zeptat správce, jak to nastavit dobře. Ale děkuji za ujasnění, že to tam má být. Hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).